torstai 11. elokuuta 2022

Mat i syn ─ Mother and Son (1997)

Ohjannut Aleksandr Sokurov
Venäjä & Saksa 1997, 73 min.
Draama
Pääosissa: Aleksei Ananishnov, Gudrun Geyer

Let's live without people.
 
Mother and Son on draamaelokuva äidin ja pojan välisestä ehdottomasta rakkaudesta. Hoivan asetelma on kääntynyt, sillä poika on varttunut aikuiseksi ja äiti on kuolemansairas. Äiti on saattanut pojan elämään ja kasvattanut hänet, nyt pojan on aika kannatella äitiään kohti kuolemaa. Tarina kuvaa konkreettisesti kaksikon kivuliasta matkaa sairasvuoteelta kuolinvuoteelle.

Kuvaus on eriskummallisen utuista ja unenomaista, voimakkaan fantasiamaista. Mittasuhteet ja ulottuvuudet vääristyvät jatkuvasti ja reunat katoavat sumuun. Tämä edesauttaa vaikutelmaa siitä, että äiti ja poika elävät kaksin omassa todellisuudessaan. Kerronta etenee verkkaan: keskeiset tapahtumat voisi tiivistää viiteen minuuttiin, mutta tunnelmaa ei ehtisi luoda niin nopeasti. Mother and Son on helposti ymmärrettävää symboliikkaa ja tarinana kaunis, jos malttaa olla kärsivällinen.

Erikoiselle teokselle on vaikea keksiä verrokkeja, mutta lähimmäksi tulee nimekäs neuvosto-ohjaaja Andrei Tarkovski (esim. Peili, 1974). Tarkovski toimikin keskeisenä innoittajana ohjaaja Alexander Sokuroville (1951─). Kotimaan ja tyylin lisäksi miehiä yhdistää sekin, ettei kumpikaan ole saanut nauttia ehdoitta isänmaansa valtiollista suosiota, vaikka Mother and Son vielä Venäjällä menestyikin. Tämä elokuva toimi Sokurovin kansainvälisenä läpimurtona, mutta kotimaataan Venäjää Sokurov ei ole jättänyt. Tällä hetkellä se ei ole mahdollistakaan, sillä Sokurovin Kremliin ja Ukrainan sotaan kohdistama kritiikki poiki maastapoistumiskiellon. Miten mahtaa käydä tulevien elokuvien?

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti