lauantai 20. elokuuta 2022

Pi ─ Usko kaaokseen (1998)

Ohjannut Darren Aronofsky
USA 1998, 84 min.
Trilleri, Mysteeri
Pääosissa: Sean Gullette, Ben Shenkman, Pamela Hart

If the number's there I'll find it!
 
Lahjakas matemaatikko Max (Gullette) on erakoitunut yksiöönsä, sillä hän pyrkii ratkaisemaan olemassaoloa ja elämää määrittävän kaavan. Lukujen maailmaan uppoutuminen pahentaa Maxin paranoiaa, hallusinaatioita ja outoja päänsärkyjä. Kun ratkaisun avaimet miltei ovat Maxin käsissä, koodille löytyisi muitakin ottajia. Yhdeltä suunnalta Maxia ahdistelevat jumalallista arvoitusta ratkovat juutalaisrabbit, toisaalla taas hiillostavat Wall Streetin rahanahneet pyrkyrit.

Darren Aronofskyn (1969─) esikoisohjaus on klaustrofobinen trilleri, jossa ahdistava tunnelma rakentuu nopeasti. Hikisestä yksiöstä poistutaan välillä kaduille ja kuppiloihin, mutta niissäkin pysytään Maxin pään sisällä. Tarina on samalla yksinkertainen ja hankalasti seurattava, ja siten epätietoisuus ja arvoituksen käsinkosketeltavuus kohoaa taitavasti katsojankin vallitsevaksi tunnetilaksi. Tunnelmaa täydentävät nopeat leikkaukset ja ambientin hengessä jyskyttävä soundtrack.

Pi tehtiin pienellä budjetilla ja säästölinja näkyy, mutta se ei ole jarruttanut menestystä. Indie-festareilla mainetta kerännyt elokuva sai melko rajatun teatterikierroksen, mutta lipputuloja kertyi silti kolme milliä. Mukava pohjakassa mahdollisti Aronofskylle seuraavan projektin huolettomuuden, ja Unelmien sielunmessu (2000) olikin jo suurempi askel kohti maailmanlaajuista mainetta ja kunniaa. Tietokoneajan syövereissä uiskentelevalle filmille on sopivaa, että vuonna 1999 siitä tuli ensimmäinen elokuva, jonka saattoi vuokrata katsottavakseen Internetin välityksellä.
 
Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti