lauantai 6. elokuuta 2022

The Big Lebowski ─ Big Lebowski (1998)

Ohjannut Joel Coen & Ethan Coen
USA & Iso-Britannia 1998, 117 min.
Komedia, Rikos
Pääosissa: Jeff Bridges, John Goodman, Steve Buscemi, David Huddleston, Julianne Moore

That rug really tied the room together.
 
Onnellista laiskurielämää viettävä Dude (Bridges) viettää päivänsä keilaten ja valkovenäläisiä siemaillen. Rauhallinen elo katkeaa, kun kaksi kovanaamaa pamahtaa Duden asuntoon, kuulustelee häntä kadonneista rahoista ja kostotoimena tuhoaa tyylikkään maton. Hemmetti! Kyseessä on selvästi väärinkäsitys, jota Duden on lähdettävä ratkomaan tollojen ystäviensä avustamana. Matto takaisin -missio johtaa Duden kaksoisagentin pestiin ja matkalle, jolta ei ole paluuta.

Coenin veljeksille tyypillinen komedia on jälleen yksi huvittava kertomus arjen pienistä sankareista. Tarina itsessään on tarkoituksellisen päämäärätön ja sekava, eikä sitä tarvitsekaan yrittää ymmärtää. Sen sijaan hahmot ovat herkullisia ja terävästi rakennettuja: päähenkilö on nahjusten kuningas ja hänen ystävänsä liittää tilanteen kuin tilanteen aasinsillalla Vietnamin sotaan. Ihmistyypit on helppo tunnistaa, vaikka persoonat ovatkin sopivan hauskalla tavalla kärjistettyjä.

Big Lebowskia on pidetty yhtenä vitsikkään veljeskaksikon parhaimmista taidonnäytteistä. Minusta Fargo (1996) ajaa helposti tämän kohelluksen ohitse, mutta ei Big Lebowskikaan mitenkään yliarvostettu ole. Elokuvan erikoinen keitos lämpenee hitaasti ja se lienee parhaimmillaan vasta useamman katselukerran myötä. Kovaan kulttimaineeseen kohonnut filmi on kuitenkin pudotettu pois 1001-listalta jo vuonna 2008.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti