tiistai 16. elokuuta 2022

Tetsuo (1989)

Ohjannut Shin'ya Tsukamoto
Japani 1989, 67 min.
Kauhu, Scifi
Pääosissa: Tomorô Taguchi, Shin'ya Tsukamoto

Together, we can turn this fucking world to rust!

Maailman tunnetuin Iron Man on Marvelin supersankari, mutta tässä Shin'ya Tsukamoton (1960─) metallipainajaisessa kohdataan erilainen ja pelottava rautamies. Tetsuon (englanniksi myös Tetsuo: The Iron Man) maailmassa rauta valtaa erään miehen kehon, eikä ihmismieli pysty hallitsemaan koneen tahtoa: metallifetissi muuttuu metallin peloksi, eikä muutosta voi paeta.

Japanilaista bodyhorroria ja cyberpunkia yhdistävä Tetsuo on erikoista gorea. Mahtavan kiivaalla rytmillä etenevä filmi vie katsojan kauhumatkalle mekaaniseen helvettiin, jossa koneet ottavat  vallan luonnosta ja ihmisestä. Elokuvan tekokin oli varsinainen kärsimysnäytelmä, sillä filmiä kuvattiin minimibudjetilla ohjaajan asunnossa  peräti puolitoista vuotta. Väsynyt kuvausryhmä harveni lopulta lähes olemattomiin, mutta jotenkin lopputulos saatiin purkitettua.

Tetsuo löysi yleisönsä filmijuhlilta, joissa se sai positiivisen vastaanoton. Tsukamoton elokuvat ovat innoittaneet Hollywoodissakin esimerkiksi Quentin Tarantinon ja David Fincherin filmeihin. Kenties Tsukamotokin on saanut vaikutteita valtameren tuolta puolen, koska elokuva muistuttaa Eraserheadin (1977) ja Videodromen (1983) kummaa tunnelmaa. Sittemmin Tetsuolle on tehty kaksi jatko-osaa (1992, 2009), jotka ovat menestyneet niin ikään kelvollisesti. Kulttimaineestaan huolimatta Tetsuo on poistettu 1001-listalta vuonna 2005, minun mielestäni ihan syyttä suotta!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti