tiistai 9. elokuuta 2022

Happiness ─ Onni (1998)

Ohjannut Todd Solondz
USA 1998, 134 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Dylan Baker, Jane Adams

I know who you are and you are nothing.

Onni yhdistää onnettomien ihmisten tarinat toisiinsa. Maplewoodien täydellisen oloista ydinperhettä riivaa perheenisä Billin (Baker) niljakas salaisuus, jonka paljastuminen on enää ajan kysymys. Kaiken lisäksi Billin kälyt aiheuttavat kumpikin omanlaistaan riesaa sekaantumalla epätoivottuihin ihmissuhteisiin, ja appivanhemmatkin ovat yhtäkkiä avioeron partaalla. Onnea ei näköjään löydä etsimällä eikä itse takomalla, se vain tulee jos on tullakseen.

Kaikki elokuvan hahmot ovat jollain tapaa onnettomia. Onni karkaa kauas saavuttamattomiin, onnelliseksi tekevät teot eivät ole soveliaita tai oma nautinto tekee muut onnettomiksi. Läheisyyttä kaipaava mies osaa vain soitella niljakkaita puheluita, täydellistä elämää viettävä nainen puolestaan elää ikuisessa roolissa, eikä tule nähdyksi omana itsenään. Hahmot tekevät kyseenalaisia tekoja ja muutamat jopa ankaria rikoksia, mutta kaikki ovat silti jotenkin sympaattisia ihmisparkoja.

Onni on pikimusta komedia, jonka absurdi huumori on keitetty kasaan järkyttävistä ja surullisista aineksista. Teemat ovat sen verran kontroversiaaleja, että filmi oli jopa vaikea saada levitykseen. Elokuvasta kuitenkin tuli arvostelumenestys ja se palkittiin muun muassa Cannesin FIPRESCI-palkinnolla rohkeudestaan. Ohjaaja-käsikirjoittaja Todd Solondz (1959─) on sittemminkin jatkanut uraansa tummasävyisillä satiireilla, joissa keskiluokkaisten amerikkalaisten pimeät salaisuudet kiskotaan päivänvaloon. Onnen menestystä Solondz ei ainakaan toistaiseksi ole vielä uusinut.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti