torstai 18. elokuuta 2022

Rushmore ─ Akatemian älypää (1998)

Ohjannut Wes Anderson
USA 1998, 93 min.
Komedia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Jason Schwartzman, Olivia Williams, Bill Murray

He's one of the worst students we've got.

Teini-ikäinen Max Fischer (Schwartzman) on oppilaana arvostetussa Rushmoren yksityiskoulussa, mutta opiskelu ei häntä kiinnosta. Sen sijaan Max kunnostautuu harrastustoiminnassa, eikä sellaista kerhoa olekaan, jota Max ei olisi joskus perustanut. Harrastusten lisäksi Maxin ajan vie hänen ihastuksensa, alaluokkien opettaja Rosemary Cross (Williams). Rushmoreen elämänsä rakentanutta nuorukaista kuitenkin uhkaavat potkut: opintomenestys on ainoa asia, jota Max ei hallitse.
 
Akatemian älypää on melankolinen komedia nuoruuden angstista. Sävy on onnistunut, mutta Maxin ihastuminen Rosemaryyn menee jo vähän limaisen ahdistelun puolelle. Sentään nuori lempi on vielä tavoitteiltaan viatonta. Romanttisen pakkomielteensä vuoksi sympaattinen päähenkilö muuttuu ärsyttäväksi, eikä Max kasva riittävästi tarinan edetessä. On hahmonrakennuksessa hyvääkin, sillä Maxin hahmo on hauska yhdistelmä hikaristereotypiaa, elitistiä ja välinpitämätöntä lusmuilijaa.

Wes Anderson (1969─) tunnetaan surumielisistä komedioistaan sekä omaperäisestä visuaalisesta tyylistään. Andersonin tunnistettava estetiikka on hioutunut huippuunsa vasta myöhemmissä elokuvissa, mutta piirteitä on selvästi huomattavissa jo tässäkin varhaisteoksessa. Akatemian älypää on Andersonin toinen ohjaustyö ja samalla siitä tuli ohjaaja-käsikirjoittajan läpimurto. Elokuva keräsi aikanaan kiittäviä arvosteluja, mutta sittemmin se on hieman unohtunut myöhempien filmien jalkoihin. Erikoinen koulukomedia viihdyttänee Andersonin tyyliin mieltyneitä.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti