torstai 4. elokuuta 2022

There's Something About Mary ─ Sekaisin Marista (1998)

Ohjannut Bobby Farrelly & Peter Farrelly
USA 1998, 119 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Ben Stiller, Cameron Diaz, Matt Dillon, Chris Elliott

Is that... is that hair gel?
 
Teini-ikäinen Ted Stroehmann (Stiller) on korviaan myöten rakastunut ihanaan Maryyn (Diaz). Ensitreffit päättyvät noloon katastrofiin ja pian nuorten tiet vievät eri puolille maata. Vielä aikuisenakin Ted-polo haikailee ensirakkautensa perään ja päättää etsiä Maryn käsiinsä. Tedin palkkaama niljakas yksityisetsivä Pat Healy (Dillon) kuitenkin iskee silmänsä karismaattiseen Maryyn, eikä kilpakosijoista näytä muutenkaan olevan pulaa. Mary on aivan yhtä ihana kuin ennenkin!

Sekaisin Marista oli ilmestymisvuotensa suurimpia hittifilmejä. Kriitikot kehuivat ja katsojatilastoissa mitattuna elokuva oli maailmanlaajuisesti vuoden neljänneksi tuottoisin; Suomessakin komedia menestyi erinomaisesti ja sitä esitetään edelleen ahkerasti televisiossa. Syitä kovalle maineelle on hankala ymmärtää, vaikka joskus parikymmentä vuotta sitten pöljät gagit naurattivat minuakin. Tätä nykyä filmin kiusallisen väkinäisestä huumorista ei meinaa enää löytää ilon aiheita, vaikka pari kertaa väärinkäsityksille pääseekin hymähtämään.

Farrellyn ohjaajakaksikko tunnetaan hyvän maun rajoilla häilyvistä vitseistään. Sekaisin Marista oli niin oiva menestys, että saman kaliiperin teoksia oli helppo tehtailla lisääkin: ilouutinen heille, joita kikatuttaa ajatus sperman käyttämisestä hiusgeelinä vahingossa. Kahden tunnin vaivaannuttavuuden kuitenkin sietää miten kuten, koska ainakin rytmiltään tarina toimii kelvollisesti. Ajan patina on silti tehnyt tehtävänsä ja 1001-listalta elokuva on lopultakin poistettu vuonna 2011.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti