sunnuntai 23. syyskuuta 2012

October - Lokakuu (1928)

Ohjannut Sergei Eisenstein
Neuvostoliitto 1928, 104 min.
Mykkäelokuva, Draama, Historia
Pääosissa: Vladimir Popov, Vasili Nikandrov

"Long live the Socialist Revolution!" huudahti Lenin.

Vuonna 1927 oli kulunut kymmenen vuotta lokakuun vallankumouksesta. Juhlavuoden kunniaksi neuvostohallitus pyysi aiheesta elokuvan Sergei Eisensteinilta, joka oli vastikään saavuttanut suuren suosion edellisen ohjauksensa, Panssarilaiva Potemkinin (1925) myötä. Eisenstein tarttui toimeen, ja loi valkokankaalle kattavan rekonstruktion vuoden 1917 tapahtumista.

Eisensteinille ominaiseen tapaan Lokakuu on nopeatempoinen montaasielokuva, jossa massat ovat yksilöitä merkittävämmässä roolissa. Elokuvan propagandallinen sävy ei myöskään ole yllätys. Filmin sanomasta, tapahtumien todenperäisyydestä ja autenttisuudesta voisi toki olla montaa mieltä, mutta yksi asia on selvää: tunnelman välittämisessä Eisenstein on taitava! Eritoten Lokakuu onkin visuaalista ilotulitusta, mutta toisin kuin Eisensteinin aiemmissa filmeissä, ei tämä ollut samalla tavalla pysäyttävä ja vaikuttava.

Kenties pöyristytän tylyllä tuomiollani, mutta Lokakuu on auttamattoman tylsä. Teos vaatinee katsojaltaan keskittymiskyä, jota en tällä kertaa kyennyt saavuttamaan. Näinpä vilkuilinkin kelloa siinä samassa konekiväärin tulituksen tahdissa, jossa elokuvan kohtaukset vaihtuivat. Mutta kiitos Eisensteinin visuaaliselle neroudelle ja osuville symboleille, mielenkiinto pysyy toki yllä elokuvan keston verran.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti