sunnuntai 23. syyskuuta 2012

October - Lokakuu (1928)

Ohjannut Sergei Eisenstein
Neuvostoliitto 1928, 104 min.
Mykkäelokuva, Draama, Historia
Pääosissa: Vladimir Popov, Vasili Nikandrov

"Long live the Socialist Revolution!" huudahti Lenin.

Vuonna 1927 oli kulunut kymmenen vuotta lokakuun vallankumouksesta. Juhlavuoden kunniaksi neuvostohallitus pyysi aiheesta elokuvan Sergei Eisensteinilta, joka oli vastikään saavuttanut suuren suosion edellisen ohjauksensa, Panssarilaiva Potemkinin (1925) myötä. Eisenstein tarttui toimeen, ja loi valkokankaalle oman tulkintansa mukaisen rekonstruktion vuoden 1917 tapahtumista.

Eisensteinille ominaiseen tapaan Lokakuu on nopeatempoinen montaasielokuva, jossa massat ovat yksilöitä merkittävämmässä roolissa. Elokuvan propagandistinen ja ylettömän dramatisoitu sävy ei myöskään ole ohjaajan tuotantoa tuntevalle yllätys. Lokakuu ei siten ole järin dokumentaarinen vallankumoustapahtumien kuvaaja, mutta tunnelman välittämisessä Eisenstein on taitava.

Lokakuu on ennen kaikkea visuaalista ilotulitusta, jota on kiintoisaa katsoa, vaikka itse tarinassa ei pysyisikään kärryillä. Toisin kuin Eisensteinin aiemmat filmit, tämä elokuva ei tehnyt minuun ensinäkemältä kovin pysäyttävää vaikutusta. Avantgardistinen elokuva vaatii katsojaltaan keskittymiskyä, ja ensikertalaisena pitkästyin Lokakuun äärellä puolikuoliaaksi. Uusintakatselun myötä teoksen oivaltava symboliikka avartui ja saatoin paremmin nauttia näyttävästä kerronnasta. Ei Lokakuusta silti suosikkiani tullut, mutta kannattipa antaa uusi mahdollisuus!

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti