USA 1925, 96 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Charlie Chaplin, Georgia Hale, Mack Swain
Yukonissa pyryttää. |
Charlie Chaplin (1889─1977) on yksi elokuvahistorian tunnetuimmista henkilöistä ja varsinkin mykkäfilmikauden monipuolinen mestari sekä suuryhtiöistä riippumaton tähti. Kultakuume oli Chaplinin kolmas pitkä elokuva, ja juuri se teos josta hän myöempinä vuosinaankin halusi jäädä muistetuksi. Sen lisäksi, että tämä filmi oli yksi mykkäkauden suurimpia menestyksiä, sitä onkin tekijänsä toiveiden mukaisesti pidetty Chaplinin uran nerokkaana pääteoksena.
Klondiken kultakuumeesta aiheensa saanut elokuva kertoo lähtökohdiltaan karun tarinan Yukonin lumisilta seuduilta, jossa suuri joukko ihmisparkoja on kaivamassa kultaa paremman elämän toivossa. Yksi näistä onnenonkijoista on tietenkin Chaplinin esittämä kulkuri. Armottomien lumipyryjen ja pakkasten keskellä pikku kulkuri kärsii nälästä ja puuttesta, mutta myös sydäntä lämmittävästä rakkaudesta saluunan tanssijattareen (Hale). Koittelemuksia riittää, mutta onko loppu onnellinen?
Kenkää al dente. |
Vaikka Kultakuume onkin eritoten loistava komedia, on siinä myös Chaplinille leimalliseen tapaan vastapainona traagisuutta ja synkkä puolensa. Jonkinlaiseen todellisuuspohjaan perustuva juoni on lähtökohtaisesti melko surullinen, mutta sen käsittelytapa on täydellinen. Esimerkiksi nälkäisten kullankaivajien ainoa ateria, keitetty kenkä, ei sinänsä ole hilpeä aihe, mutta se on kuitenkin yksi elokuvan hupaisimpia kohtauksia. Tämän elokuvan parissa katsojan mielessä heräileekin melkoisen laaja tunteiden kirjo. Riipaiseva yksinäisyys, kepeä tanssi, vahingonilon aiheuttama tuska ja muut äärimmäiset tunteet vuorottelevat elokuvan aikana upealla tavalla.
Katsoin tästä elokuvasta tällä kertaa vuoden 1942 version, josta Chaplin itse on hieman leikannut kohtauksia sekä lisännyt oman kertojaäänensä välitekstien tilalle. Olen joskus aiemmin nähnyt alkuperäisen version ─ jota on kehuttu paremmaksi ─ mutta ainakin minun mielestäni tämäkin on vähintään yhtä loistava. Eritoten Chaplinin hupaisat juonnot ovat mahtavia. Suosittelen kumman tahansa, tai kummankin, Kultakuumeen katsomista lämpimästi. Ihan jo vaikka sen vuoksi, että missään tuskin näkee upeampaa sämpylätanssia.
Pisteytys:
10/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti