lauantai 1. syyskuuta 2012

Seven Chances - Seitsemän mahdollisuutta (1925)

Ohjannut Buster Keaton
USA 1925, 56 min.
Mykkäelokuva, Komedia
Pääosissa: Buster Keaton, Snitz Edwards, Ruth Dwyer

Is it seven o'clock already?
Jimmie Shannonin (Keaton) yritys on vararikon partaalla, mutta yllättäen Jimmien isoisän menehtyminen koituu pelastukseksi yhtiömiehille. Perintöosuutensa, seitsemän miljoonan dollarin saamiseksi Jimmien täytyy kuitenkin astua avioon täyttäessään 27 vuotta, kello seitsemään mennessä. Ja kuinka ollakaan - kaikki tämä selviää Jimmielle juuri tuona 27. syntymäpäivänä. Kun häihin on aikaa vain tunteja, ei tuleva sulhanen voi välttyä kommelluksilta morsianta etsiessään.

Buster Keaton piti elokuvan tarinaa typeränä, mutta tuottajansa kehoituksesta hänen oli kuitenkin suostuttava ohjaustyöhön. Myöhemminkään urallaan Keaton ei halunnut muistella tätä mielestään surkeaa tekelettä, joka kieltämättä on mestarikoomikon tuotokseksi keskinkertaisen kehno. Sittemmin Seitsemän mahdollisuutta on filmattu uudelleen useita kertoja, joista viimeisin versio on vuonna 1999 valmistunut Poikamies pulassa. Sen nähneenä voin ilolla todeta tämän alkuperäisen olevan sentään roimasti parempi.

Seitsemän mahdollisuutta pitää sisällään tyypillistä Keatonia eli vauhtia ja vaarallisia tilanteita hykerryttävää huumoria unohtamatta. Varsinainen toiminta tosin käynnistyy vasta elokuvan puolivälin jälkeen, ja silloinkin osa kohtauksista tuntuu hieman venytetyiltä. Keatonille ominainen huumori ei tässä elokuvassa ole parhaassa terässään, mutta kaikesta huolimatta Seitsemän mahdollisuutta on ihan hauskaa viihdettä.
Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti