tiistai 18. syyskuuta 2012

The Unknown - Kädetön Alfonso (1927)

Ohjannut Tod Browning
USA 1927, 50 min
Mykkäelokuva, Kauhu, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Lon Chaney, Norman Kerry, Joan Crawford

Men's hands! Eww!
Antonio Zanzin sirkuksen tähti on veitsenheittäjä Alfonso (Chaney), kädetön mies, jolla on synkkä salaisuus. Todellisuudessa Alfonso on etsintäkuulutettu rikollinen, joka vain peittää kätensä kätkeäkseen silmiinpistävän tuntomerkkinsä, vasemman käden kaksi peukaloa. Alfonso on järjettömän rakastunut Zanzin tyttäreen Nanoniin (Crawford), jolle Alfonso tosin on vain hyvä ystävä. Alfonson harmiksi Nanonia liehittelee myös sirkuksen voimamies Malabar (Kerry), jota Nanon ei kuitenkaan saata rakastaa omituisen fobiansa vuoksi - hän ei voi sietää miehen käsiä ympärillään. Tuskallinen kolmiodraama on kuitenkin valmis.

Elokuvan tähtikaarti on vaikuttava. Lon Chaney ja Norman Kerry ovat tuttuja jo Suuren oopperan kummituksesta (1925), heistä erityisesti Chaney loistaa Alfonson roolissa. Huomautettakoon tosin, ettei Alfonson ällistyttävä jalkatyöskentely ole sentään tuhatkasvo-Chaneyn omaa akrobatiaa. Häntä avusti kädetön sijaisnäyttelijä Peter Dismuki. Nanonin roolissa puolestaan sädehtii uransa alkuvaiheissa oleva Joan Crawford, yksi Hollywoodin kultakauden näyttelijälegendoista.

Pelkän juonensa perusteella Kädetön Alfonso vaikuttaa ensiolettamalta hieman hupsulta tekeleeltä. Elokuva on kuitenkin mainio, ja eritoten sirkuksen kiehtova miljöö luo filmille omalaatuisen tunnelmansa. Elokuvan eduksi on kuitenkin todettava, ettei se ollut kovin pitkä. Noin tunnin mittaisena tämä on toimiva pätkä, mutta loppui kerrassaan ajallaan. Kiehtova elokuva, joskaan ei Tod Browningin ykkösteos.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti