USA 1926, 107 min
Mykkäelokuva, Komedia, Sota, Historia
Pääosissa: Buster Keaton, Marion Mack
Johnnie veturijahdissa. |
Veturinkuljettaja Johnnie Grayn (Keaton) elämässä on kaksi suurta rakkautta: hänen veturinsa Kenraali sekä nuori neito, Annabelle Lee (Mack). Johnnien rauhaisa elo kuitenkin järkkyy Yhdysvaltain sisällissodan syttyessä. Heilansa yllyttämänä hän lähtee värväytymään sotaan, mutta värvääjien mielestä veturinkuljettajasta on enemmän hyötyä siviilitoimessaan. Väärinkäsitysten myötä Johnnie saa pelkurin maineen ja menettää mielitiettynsä. Kaiken lisäksi Kenraali-veturikin ryöstetään yllättäen - luvassa on siis melkoinen seikkailu sodan rajalinjoilla ja vihollisen leirissä. Saako Johnnie-polo veturinsa takaisin, entäpä lemmittynsä sydämen?
Buster Keatonin suurimpana mestariteoksena pidetty Kenraali on toisaalta tuttua ja taattua Keatonia, mutta kuitenkin myös hieman uutta ja erilaista. Slapstick-tyylisen ilottelun sijaan tässä filmissä nähdään enemmän draamagenren elementtejä, mikä tosin ei tarkoita huumorin puuttumista! Varkaiden metsästäminen rautateillä on täynnä jos jonkinlaisia kommelluksia, ja eritoten pakomatka takaisin ryöstetyn veturin kanssa on hulvaton. Oman upeutensa tarjoaakin Keatonin fiksaatio vanhoihin vetureihin - tässä elokuvassa niitä nähdäänkin peräti kolme kappaletta. Kuuluisassa sillanpolttokohtauksessa kokonainen veturi upotettiin jokeen, jossa se saikin lojua turistinähtävyytenä vuosikaudet elokuvan teon jälkeen.
KA-BOOM? |
Vaikka Kenraali nauttiikin nykypäivänä suurta arvostusta, ja on tituleerattu yhdeksi niin mykkäkauden kuin ylipäätäänkin elokuvahistorian merkittävimmistä komedioista, ei se ilmestyessään saanut suosionosoituksia. Filmi pidettiin floppina, sitä ei pidetty lainkaan hauskana - ennen kaikkea sisällissodan käsittely huumorin keinoin oli suorastaan pöyristyttävää. Elokuvan tarina kumpuaa todellisista tapahtumista, eräästä oikeasti tapahtuneesta junaryöstöstä ja korpraali William Pittengerin sotakokemuksista. Jos nyt verrattaisiin vaikka Griffithin Kansakunnan syntyyn (1915), tämä filmi on ainakin minun mielestäni lähestymistavaltaan mielenkiintoisempi.
Pisteytys:
9/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti