perjantai 14. syyskuuta 2012

Sunrise: A Song of Two Humans - Auringonnousu: laulu kahdesta ihmisestä (1927)

Ohjannut F. W. Murnau
USA 1927, 95 min
Mykkäelokuva, Draama, Romantiikka
Pääosissa: George O'Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston

City lights!
Auringonnousu - laulu kahdesta ihmisestä on F. W. Murnaun omien sanojen mukaan ajaton kertomus rakkaudesta ja elämästä - sen katkerista ja suloisista hetkistä, synnistä ja anteeksiannosta. Tämä elokuva kertoo yhden pariskunnan tarinan, auringonnoususta hämärtyvään iltaan, tunteiden äärilaidasta toiseen.

Elokuvan pääosassa on maatalon isäntä (O'Brien), joka on hullaantunut erääseen kaupunkilaisneitoon (Livingston). Juonitteleva nainen yllyttää rakastajaansa murhaamaan vaimonsa (Gaynor) hukuttamalla tämän veneretkellä, ja lavastamaan tapahtuneen onnettomuudeksi. Hurmioon ajautunut mies on kahden vaiheilla, mutta päättää lopulta viedä vaimonsa soutelemaan. Kumman naisen hän lopulta valitsee? Loppuratkaisu kääntää selvältä näyttävän lopun vielä kerran päälaelleen ja pitää katsojan jännityksessä loppuun saakka.

Vaikka Murnaun ensimmäinen Hollywood-filmi voittikin Oscar-pystejä, aikalaiskatsojille se oli vain rakkauselokuva muiden joukossa. Minulle Auringonnousu on ensisijaisesti aikamatka erääseen päivään vuonna 1927. Murnaun elokuvissa on tietty leimallinen tapansa kuvata ympäristöä - lavasteet ja kameran liike ovat täydellisesti toteutettuja. Katsoja liikkuu lennokkaasti kameran mukana tarkastellen ympäristöä ja yksityiskohtia. Murnaun elokuville on tyypillistä myös välitekstien vähäisyys: Auringonnousu onkin upea todiste siitä, että kuva todellakin voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa.

Auringonnousu pitää sisällään runsaasti tunnetta, muttei kuitenkaan ole hiventäkään turhan sentimentaalinen! Tunteiden äärilaidat käydään läpi upealla tavalla, eikä tunnelmiin voi olla eläytymättä. Myös näyttelijät ovat loistavia, eikä tästä filmistä juuri keksi mitään negatiivista sanottavaa. Ajoittain tapahtumat rönsyilevät hieman - karkaapa kamera esimerkiksi seuraamaan paenneen possun seikkailua ravintolan keittiössä. Jokaisella kohtauksella on kuitenkin selvä tarkoituksensa, ja porsaan villi laukkakin kertoo hetken huumasta, vauhdista ja siitä rakastuneesta tunteesta, jolloin kaikki on aina kaksin verroin hauskempaa. Auringonnousu on niitä elokuvia, jotka luultavasti muuttuvat yhä paremmiksi jokaisella katselukerralla - vaikka elämys on varsin täydellinen jo ensinäkemältä.

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti