torstai 1. syyskuuta 2022

Elokuun elokuvat 2022

Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Ohjannut Sam Raimi
USA 2022, 126 min.
Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Chiwetel Ejiofor
 
 
 
Doctor Strangen (2016) jatko-osassa multiversumit pulppuilevat ja johdattavat tuntemamme tohtori Strangen (Cumberbatch) kohtaamaan eri todellisuuksia. Idea voisi olla kiinnostava, mutta jo alkumetreillä käy ilmi, mistä elokuvassa todella on kyse: hirviöitä möyrii kaduilla, autoja menee ruttuun ja kaikkialla käydään näyttävän värikästä taistelua CGI-efektein ─ taas. Sen kummempaa tarinaa näyttävästä tyhjyydestä ei oikein irtoa. Sam Raimin persoonallinen ote välähtelee harmillisesti vain pienissä hetkissä, mikä menetetty mahdollisuus!

Pisteytys: 4/10
 
No Time to Die
Ohjannut Cary Joji Fukunaga
Iso-Britannia & USA 2021, 163 min.
Toiminta, Seikkailu, Trilleri
Pääosissa: Daniel Craig, Ana de Armas, Rami Malek




James Bond (Craig) luuli jo päässeensä tavallisen elämän makuun, kunnes vanhat rikollisjärjestöt vievät entisen agentin viimeiseen taisteluun. No Time to Die on hyvin alleviivaavasti Daniel Craigin viimeinen Bond-elokuva. Jousisoitinten ryydittämänä rakennettu tunnelataus jää latteaksi, mutta toimintaosuus potkii sinällään ihan mukavasti. Massiivinen kesto on kuitenkin ei-niin-erikoiselle tarinalle vähän liikaa ja pääpahiksessa (Malek) olisi parantamisen varaa. Niin Ristuksen Kiire Notta Ei Kuolla Ehri ajaa silti asiansa pakollisena aikakauden päätösosana. Se on hoidettu pois alta, joten sitten vain maltillisin mielin seuraavaa odottelemaan.

Pisteytys: 6/10

A Girl Walks Home Alone at Night
Ohjannut Ana Lily Amirpour
USA 2014, 101 min.
Draama, Romantiikka, Kauhu
Pääosissa: Sheila Vand, Arash Marandi




Iranilaisen Bad Cityn öisillä kaduilla kulkee narkkareita, rikollisia, prostituoituja ja ainakin yksi skeittaava vampyyri (Vand). Ana Lily Amirpourin yhteiskuntakriittinen elokuva on kuvattu Kaliforniassa, sillä Iranissa sen teko olisi ollut vaikeaa, ellei mahdotontakin. Estetiikaltaan filmi tuo mieleen spagettiwesternit ja amerikkalaiset indie-klassikot, mutta kerronta on silti omanlaistaan. Kuvaus on tunnelmallista ja äänimaisema hyväilee kuulohermoja.

Pisteytys: 7/10

Somewhere
Ohjannut Sofia Coppola
USA, Iso-Britannia, Italia Japani & Ranska 2010, 97 min.
Draama
Pääosissa: Stephen Dorff, Elle Fanning




Menestynyt näyttelijä (Dorff) on uransa huipulla ja arki on makeaa juhlaa, mutta elämä on silti tyhjää täynnä. Vaikka elokuvan teema ei ole uniikki, melankolista vetkuttelua kuvataan persoonallisesti, välillä humoristisestikin. Sofia Coppolan käsikirjoittama ja ohjaama draama sai ilmestyessään ristiriitaisia arvioita, mutta se palkittiin joka tapauksessa Venetsiassa Kultaisella leijonalla.

Pisteytys: 7/10
 
 
The Illusionist - Silmänkääntäjä
Ohjannut Neil Burger
USA & Tsekki 2006, 110 min.
Draama, Romantiikka, Mysteeri
Pääosissa: Edward Norton, Jessica Biel, Rufus Sewell
 
 
 
 
Illuusioita ja ikuista rakkautta Itävalta-Unkarissa. Neil Burgerin draama taitavasta silmänkääntäjästä (Norton) pyrkii yllättämään katsojan, mutta tarina on lopulta melko perinteinen romanssi suurine uhkakuvineen. Elokuvan parasta antia on hämyisenä kuvattu 1800─1900-luvun taitteen kutkuttava tunnelma. Silmänkääntäjä oli ehdolla parhaan kuvauksen Oscariin, mutta voiton vei niin ikään satumaailmoja kurotteleva Pan's Labyrinth (2006).

Pisteytys: 6/10
 
Meng long guo jiang - Lohikäärmeen tie
Ohjannut Bruce Lee
Hong Kong 1972, 90 min.
Toiminta, Komedia
Pääosissa: Bruce Lee, Chuck Norris, Chung-Hsin Huang
 
 
 
 
Lohikäärmeen tie (engl. The Way of the Dragon) tarjoilee aimo annoksen kungfua roomalaisten ravintoloiden takahuoneissa. Bruce Leen ainoa ohjaustyö alkaa kömpelönä komediana, mutta filmi saa puhtia vauhdikkaista tappelukohtauksista. Kuuluisassa Colosseumin lopputaistossa nähdään varsinainen klassikkobattle, Bruce Lee vs. Chuck Norris. Armottoman pöljä, mutta silti sangen viihdyttävä elokuva.

Pisteytys: 6/10

The Trouble with Harry - Mutta... kuka murhasi Harryn?
Ohjannut Alfred Hitchcock
USA 1955, 99 min.
Komedia, Mysteeri
Pääosissa: John Forsythe, Shirley MacLaine, Edmund Gwenn



Alfred Hitchcockin komediaelokuvassa metsästä löytyy kuollut mies ja ällistyttävän monta potentiaalista murhaajaa. Kesäteatterimainen musta komedia pursuilee hauskasti jännitysohjaajan tuttuja kikkoja, vaikka lajityyppi poikkeaakin Hitchcockin tunnetuimmista töistä. Kertomus sijoittuu heleän ruskan kruunaamalle Vermontin maaseudulle, joten värikylläisen tarinan viitsii katsella ihan vain maisemienkin puolesta.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti