torstai 8. syyskuuta 2022

The Sixth Sense ─ Kuudes aisti (1999)

Ohjannut M. Night Shyamalan
USA 1999, 107 min.
Draama, Mysteeri, Trilleri
Pääosissa: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette
 
 
I see dead people.

Lastenpsykiatri Malcolm Crowe (Willis) on tehnyt menestyksekästä uraa, kunnes entinen potilas tulee sohimaan häntä aseella. Malcolm on antanut uralleen kaikkensa, mutta nyt usko horjuu ja pian avioliittokin tuntuu rakoilevan. Kaiken lisäksi kuolleita näkevä Cole-poika (Osment) saa tohtorin mielen ymmälle, mutta erikoisen tapauksen ansiosta Malcolmin oman mielen solmut avautuvat.

M. Night Shyamalanin (1970─) psykologinen trilleri nousi aikanaan suursuosioon ja lippukassat kilkattivat.  Kuudella Oscar-ehdokkuudella (mm. paras elokuva) huomioitu filmi nosti Syamalanin uran nousukiitoon, joskaan ohjaajan myöhemmät trillerit eivät ole nousseet aivan Kuudennen aistin veroisiksi arvostelumenestyksiksi. Filmin suosioon vaikuttivat osissaan onnistuvat pääosanäyttelijät: Haley Joel Osmentin eläytymistä on kehuttu ja Bruce Willis istuu jäyhään osaansa. Ennen muuta filmin suosio perustuu silti hyvin rytmitettyyn tarinaan. Elävien ja kuolleiden yliluonnollinen draama alkaa verkkaisesti, kiihdyttää hurjasti ja lopulta onnellinen loppu tuo kaikille rauhan.

Kuudes aisti tunnetaan varsinkin lopun käänteestään, joka pyöräyttää monta seikkaa päälaelleen. Näin filmin ensi kertaa 00-luvun alussa, jolloin ylläri todella säväytti, ja sen ansiosta toisella katselukerralla Kuudes aisti tuntui aivan toiselta filmiltä. Uumoilen, että jos näkisin elokuvan nyt ensi kertaa, lopputwistin vihjeet saattaisi ehkä haistaa jo hetkeä aiemmin. Merkittävää kuitenkin on, että tarina kantaa ilman käänteentekevää hätkähdystäkin;  elokuva ei ole pelkkä yhden tempun filmi. Tarina ei ole täydellinen, mutta kiusallisen köykäisistä kohtauksistakin paahdetaan ohi melko nopeasti. Kummitustarinan jännite pysyy taitavasti yllä, vaikka yllätysmomentin ennakoisikin.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti