tiistai 27. syyskuuta 2022

Beau travail (1999)

Ohjannut Claire Denis
Ranska 1999, 92 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin,
 
Something overpowering took hold of my heart.
 
Claire Denisin (1946─) esteettinen kuvaelma sijoittuu jonnekin päin Djiboutia. Elokuva seuraa Ranskan muukalaislegioonan eliittisotilaita, joiden arkea kaukomailla rytmittävät raskaat harjoitukset ja iltahuvit paikallisessa discossa. Tarinaa muistelevaksi kertojaksi paljastuu joukkojaan komentava mies nimeltä Galoup (Lavant). Kateus, rakkaus ja himo toisia sotilaita kohtaan suistavat Galoupin raiteiltaan, eikä mies osaa käsitellä voimakkaita tunteitaan.
 
Maskuliinisuuden ja eroottisuuden teemoilla leikittelevä elokuva on saanut inspiraationsa Herman Melvillen pienoisromaanista Billy Budd (1891, julkaistu postuumisti 1924). Melvillen tarina käsittelee yksilöä sotilaskurin paineessa: tavallaan sama aihio on elokuvassakin, mutta armeijaelämä on silti yksi Galoupin suurista rakkauksista. Denisin visiossa aiheet ovat ajattomia ja tarina ikuinen, mutta silti väkevästi kiinni oman aikansa yhteiskunnallisessa todellisuudessa.

Beau travail on huumaavaa tanssia. Kauniita maisemia, liikesarjoja ja yksityiskohtia on enemmän kuin dialogia ja tapahtumia, ja niin on hyvä. Maagisen kauniista kuvauksesta vastaa Agnès Godard, jonka työ palkittiin Ranskassa César-pystillä. Muutoinkin elokuvaa ylistettiin mestariteokseksi, vaikka suurimmat palkintogaalat ja pystisaaliit jäivät teokselta saamatta. Maallisista palkinnoista viis, Beau travail jatkaa iätöntä, elämänjanoista tanssiaan suurilla suola-aavikoilla.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti