tiistai 13. syyskuuta 2022

American Beauty (1999)

Ohjannut Sam Mendes
USA 1999, 122 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari

You couldn't be ordinary if you tried.

Viiden Oscarin (mm. paras elokuva) voittaja American Beauty oli ilmestymisvuotensa suurimpia hittejä. Elokuvan kertojana toimii Lester Burnham (Spacey), jonka keski-ikäinen ja keskiluokkainen elämä on niin tylsää, että olisi sama olla kuollut. Yllättävä ihastuminen teinityttären Janen (Birch) koulukaveriin (Suvari) saa Lesterin veren kuumenemaan ja herättää miehen eloon. Väljähtyneestä avioliitosta ja urasta viis, Lester päättää lopultakin elää, vaikka hänen tietämättään kuolema lähestyy pelottavan nopeasti. Siinäpä aihe, joka taatusti puhuttelee arjessaan riutuvia katsojia.
 
Elokuvavuosi 1999 kiteytyy modernia elämää käsitteleviin satiireihin, joiden keskeisiä teemoja ovat materialismin turruttavuus ja minuuden hukkuminen massaan. Samaa teemaa käsittelevät American Beautyn ohella ironian hengessä Fight Club (1999) ja Being John Malcovich (1999), joiden lisäksi aihiota lähestyvät vakavammassa hengessä ainakin Matrix (1999) sekä Magnolia (1999). Vapaudenjanoisissa tarinoissa esiin nousee maskuliinisuuden kriisi, joka kohoaa varsinkin American Beautyn olennaiseksi teemaksi. Tällaisiako vätyksiä ovat aikamme miehet? On aika olla vapaa!

Vielä 2000-luvun alussa nuorena katsojana pidin American Beautya viiltävän osuvana kuvauksena vanhempieni ikäluokan ongelmista ja ehkä siitä, miten elämästä pitäisi suorittamisen sijaan nauttia. Sittemmin teemat ovat avautuneet vielä paremmin ja elokuva on jopa ollut yksi suosikkejani. Tänä päivänä American Beautyn paljastavuus ei kuitenkaan ole enää kaunista vaan niljakasta. Elokuvassa on edelleen mainioita kerronnallisia ratkaisuja, loistavia näyttelijäsuorituksia ja imuunsa vetävä tarina, nostalgiasta puhumattakaan, mutta tirkistelyyn ja hyväksikäyttöön ei voi suhtautua huulenheittona saati vakavasti otettavana miehisen vapauden välikappaleena. Leffan jälkipyykkiä eivät auta Kevin Spaceyn taannoiset hyväksikäyttökohut, jotka sen sijaan taatusti edesauttoivat elokuvan häätöä 1001-listalta vuonna 2020. Uudenlainen vapauden aika on alkanut, ja se on erittäin tervetullut.
 
Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti