lauantai 24. syyskuuta 2022

Three Kings ─ Kolme kuningasta (1999)

Ohjannut David O. Russell
USA 1999, 114 min.
Sota, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube, Spike Jonze

We three kings be stealin' the gold...

Persianlahden sodan (1990─1991) loppu on käsillä. Amerikkalaissotilaiden leirissä aika käy pitkäksi ja bileitä on enemmän kuin töitä. Kolme sotilasta päättää käyttää luppoajan hyödyksi: Archie Gates (Clooney), Troy Barlow (Wahlberg) ja Chief Elgin (Ice Cube) lähtevät metsästämään valtavaa kulta-aarretta, mutta joutuvatkin kohtaamaan sodan todellisuuden paikallisten asukkaiden silmin.

Kolme kuningasta ei ole varsinaisia todellisia sotatapahtumia välittävä elokuva, vaan huumorin ja ajoittain synkänkin draaman sävyttämä seikkailu. Eri tyylilajit on saatu tasapainoon varsin taidokkaasti. Alun pyllyvitsipöhköilyn jälkeen huumori muuttuu tummemmaksi ja järjettömämmäksi sitä mukaa kun soppa syvenee. Päähenkilöt joutuvat todella ymmärtämään Lähi-idässä elävien ihmisten kärsimystä: entä jos tämä tapahtuisi minulle, minun kotonani? Tämähän on täysin absurdia!
 
Voi jo arvata, että Kolme kuningasta ei näe Persianlahden sotaa järin sankarillisena tapahtumana. Päähenkilöt pakotetaan moraalisten valintojen eteen, eivätkä ne ole helppoja. Valitettavaa, että Kolme kuningasta ajankohtaistui melko pian ilmestymisensä jälkeen, sillä Irakin sota (2003─2011) teki jo tuloaan kovaa vauhtia. Aavikon kirkkaudessa remuavat yhdysvaltalaiset kuninkaalliset eivät edusta aivan tyypillisintä Hollywoodin sotakuvausta, mutta elokuva menestyi silti aivan mukavasti. George Clooney jopa sai siitä uralleen uuden ponnahduslaudan. Hauskaa, että 1990-luvulla Teho-osaston henkilökuntaan vakiintunut miekkonen pääsee tässäkin filmissä hetkeksi tohtorin pallille.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti