sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Helmikuun elokuvat 2020

Toy Story 4
Ohjannut Josh Cooley
USA 2019, 100 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Tom Hanks, Annie Potts, Tony Hale




Menestynyt animaatiosarja sai neljännen osansa ja Pixar jälleen yhden Oscarin. Elokuvassa pääsankari Woody (Hanks) jää sivuun leikeistä, mutta se ei estä häntä auttamasta uutta lempilelua (Hale) opettelemaan kunnon lelun tavoille. Elokuvan tarina ei vedä vertoja aiemmille osille, mutta leffa viihdyttää kyllä vauhdikkuudessaan. Animaatiojälki sen sijaan on viritetty huippuunsa.

Pisteytys: 7/10

Juice
Ohjannut Teppo Airaksinen
Suomi 2018, 105 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Riku Nieminen, Pekka Strang, Antti T. Heikkinen




Antti Heikkisen Juice-elämäkerran Risainen elämä (2014) pohjalta dramatisoitu biografia vie 1970-luvun Tampereelle, Juankosken lapsuusvälähdyksiä unohtamatta. Elämäkerta on rakenteeltaan suorastaan tylsän perinteinen, mutta autenttiselta tuntuva ajankuva ja pätevät näyttelijät pitävät mielenkiinnon yllä. Toki hyvästä musiikistakin saadaan nauttia. Ihan kelpo matka Juicen völjyssä.

Pisteytys: 6/10

Booksmart
Ohjannut Olivia Wilde
USA 2019, 102 min.
Komedia
Pääosissa: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein




Amy (Dever) ja Molly (Feldstein) ovat hikareita, jotka toteavat high schoolin viimeisenä iltana hukanneensa nuoruutensa. Vielä on kuitenkin yksi ilta aikaa etsiä parhaat päättäjäisbileet! Booksmartissa on ilahduttavan omaperäisiä ja tuoreita ideoita ystävyydestä ja seksuaalisuudesta, mutta liian levoton meininki hengästyttää. Huumori on iskussa vain ajoittain. Tai ehkä olen jo liian vanha ja raihnainen tällaiseen riehumiseen.

Pisteytys: 7/10

Aurora
Ohjannut Miia Tervo
Suomi 2019, 106 min.
Komedia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Mimosa Willamo, Amir Escandari, Oona Airola




Nuori Aurora (Willamo) tasapainottelee rappion rajoilla pohjoisessa pikkukaupungissa. Elämä muuttuu, kun Aurora tapaa pakolaisen Darianin (Escandari). Kunnon screwball-traditioiden mukaisesti kaksikon suhde kasvaa vihasta ystävyydeksi ja tietenkin lopulta rakkaudeksi. Elokuva ei silti tunnu kliseiseltä, vaan sangen raikkaalta kasvutarinalta ─ ongelmaksi muotoutuu oikeastaan vain tarinan liiallinen runsaus. Hahmoja vinkeine piirteineen on hieman liiankin kanssa ja kokonaisuus kärsii. Räväkkä huumori toimii ja näyttelijät ovat mainioita, eritoten Miitta Sorvali revittelee oikein elementissään roisina mummona.

Pisteytys: 7/10

Mission: Impossible - Fallout
Ohjannut Christopher McQuarrie
USA, Kiina, Ranska, Norja & Iso-Britannia 2018, 147 min.
Toiminta, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: Tom Cruise, Henry Cavill, Simon Pegg, Ving Rhames



Menneisyys piinaa Ethan Huntia (Cruise), joka metsästää tällä kertaa kadonnutta plutoniumia. Vauhtia, jännitystä ja tiukkoja käänteitä piisaa, eikä löperöllä juonella ole tällaisessa tyylipuhtaassa toimintaelokuvassa suurtakaan väliä. Silti vähän harmittaa, että Ethan Huntin hahmon syventäminen jää vain laimeaksi yritykseksi. Komeana toimintatykittelynä Fallout kyllä kelpaa viihteeksi siinä missä sarjan muutkin osat.

Pisteytys: 6/10

Shazam
Ohjannut David F. Sandberg
USA & Kanada 2019,  132 min.
Komedia, Toiminta, Fantasia
Pääosissa: Zachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Mark Strong



Sijaisperheistä toiseen viskeltävä Billy (Angel) muuttuu vahingossa supersankariksi (Levi), ja joutuu tuota pikaa taistelemaan pahista vastaan ─ kunhan vain ensin oppisi käyttämään supervoimiaan. Shazamin juonessa ja huumorissa on paljon moneen kertaan nähtyä, mutta silti elokuvassa on sopivasti omanlaistaan virtaa. Hölmönhauska leffa kelpaa kepeänä viihteenä yllättävän mainiosti, vaikka Shazam ei olekaan millään muotoa ikimuistoinen teos. Jatko-osa on kuitenkin jo viritteillä, vaikka yhdelläkin leffalla olisi taatusti pärjätty ihan hyvin.

Pisteytys: 6/10

Jurassic World: Fallen Kingdom -
Jurassic World: Kaatunut valtakunta
Ohjannut J.A. Bayona
USA 2018, 128 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall



Jurassic Worldin (2015) jatko-osassa kolutaan tuhoutuneen dinosauruspuiston raunioita. Elokuvassa on panostettu ainoastaan efekteihin, siispä kaikki muu on yhtä retuperällä kuin dinopuiston turvallisuus. Vai onko elokuva tyhmä ihan tahallaan? Kaatunut valtakunta on katsomisen arvoinen, jos haluaa nähdä pelkkää räiskähtelevää toimintaa ja siinä sivussa vähän hekotella tarinan ääliömäisyydelle. Viittauksia alkuperäiseen Jurassic Parkiin (1993) on toki ihan hauska bongata, vaikka klassikon taiasta ei olekaan jäljellä edes kaluttuja luita. Kaatuneen valtakunnan mehukas loppuratkaisu sentään on pieni pelastus!

Pisteytys: 4/10

I, Tonya
Ohjannut Craig Gillespie
Iso-Britannia, USA & Qatar 2018,  119 min.
Biografia, Komedia, Draama
Pääosissa: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney




I, Tonya on mustan huumorin sävyttämä biografia taitoluistelija Tonya Hardingista (Robbie). Harding jäi historiaan lahjakkaana urheilijana, jonka ex-puoliso (Stan) sekaantui Hardingin kilpakumppanin pahoinpitelyyn. Elokuva on dramatisoitu kiinnostavasti tositapahtumien eri versioiden pohjalta. Fiktion ja faktan suhde toimii ja komiikka on juuri sopivan rehvakasta, mutta parantamisen varaakin tarinassa olisi. Kummaa on ainakin se, miten valokeila siirtyy Hardingista hänen ärsyttävään lähipiiriinsä. Näyttelijät hoitavat osansa hyvin ja Allison Janney ansaitsi Oscarin sivuosastaan karmeana äitimuorina.

Pisteytys: 7/10

Alien: Covenant
Ohjannut Ridley Scott
USA & Iso-Britannia 2017, 122 min.
Scifi, Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup



Avaruudessa matkaava siirtokunta osuu lupaavalta vaikuttavalle planeetalle, jolta mukaan tarttuu kuitenkin hirveitä muukalaisia. Prometheus (2012) oli vielä ihan kelvollista viihdettä, mutta samaa tarinaa jatkava Alien: Covenant on jo hieman väsynyttä pelottelua. Hirviömässäilynä leffan jotenkin viitsii katsoa, mutta sietäisi tämän Alien-tehtailun jo lopettaakin. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa ovat loistavia, mutta niiden tenhoa ei näytä avaruuden syövereistä enää löytyvän vaikka kuinka etsisi.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti