keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Huhtikuun elokuvat 2016

Ant-Man
Ohjannut Peyton Reed
USA 2015, 117 min.
Toiminta, Komedia, Rikos
Pääosissa: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Corey StollHauskassa supersankarileffassa Marvel esittelee jälleen yhden sarjakuvauniversuminsa hahmoista. Tällä kertaa valkokankaalle päästetään Ant-Man eli Muurahaismies (Rudd), joka on tuleva seikkailemaan myöhemmissäkin Marvel-filmeissä. Elokuva hyödyntää leikkimielisen toimivasti Ant-Manin ideaa eli kutistusteknologiaa, ja niinpä jännittävä seikkailu voi todella tapahtua vaikka ammeessa tai salkussa. Elokuvalla olisi potentiaalia olla parempikin, mutta se jää (varmaan tietoisestikin) hieman huolimattomasti tehdyksi sivutyöksi. Sellaisenaankin Ant-Man on kuitenkin ihan hauska toimintakomedia, vaikka hahmojen hionnalla ja rohkeammalla revittelyllä kokonaisuus olisi voinut olla rutkasti parempi.

Pisteytys: 6/10

The Avengers: The Age of Ultron
Ohjannut Joss Whedon
USA 2015, 141 min.
Toiminta, Scifi
Pääosissa: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, James SpaderMainion The Avengersin (2012) jatko-osassa sarjiksista tuttu robottipahis Ultron (Spader) esitellään modernina tekoälynä. Kostajat kamppailevat kukin omien ongelmiensa kanssa, mutta maailmanpelastuspuuhiin on silti ryhdyttävä. Age of Ultron on hyvä jatko-osa, mutta ei läheskään edellisen veroinen. Toimintamättöä on tuhottomasti liikaa, eikä se lopulta enää säväytä. Marvel-universumi on myös jo paisunut sen verran, että kesti sarjakuviakin lukeneelta Marvel-fanilta tovi päästä leffan tapahtumiin mukaan. Varsinkin, kun valkokankaan juonikuviot vieläpä poikkeavat alkuperäisistä tarinoista. Supersankarien leffaversiot ovat kyllä tosi onnistuneita ainakin henkilökemiat ja huumoriheitot taitavan Joss Whedonin käsissä. Miten käynee jatkossa, kun Kostajien ohjaaja vaihtuu?

Pisteytys: 6/10

Aliens - Aliens - Paluu
Ohjannut James Cameron
USA 1986, 137 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Bill Paxton
Scifiklassikko Alienin (1979) niin ikään klassikoksi muodostuneessa jatko-osassa Ellen Ripley (Weaver) herää pitkiltä nokosilta vain huomatakseen, että karmeiden muukalaisten planeetalle on päätetty rakentaa ihmisasutusta. On siis epämieluisan pelastustehtävän aika, ja kauniiksi lopuksi Ripleyn sekä mamma-alienin äidinvaistot joutuvat vastakkain. Jännitystä piisaa, tarina on kiinnostava ja muukalaisötökät ovat entistäkin runsaslukuisempia ja karmeampia. Tämä kauhuvivahteinen dystopialeffa vakiinnutti James Cameronin maineen taitavana toimintaohjaajana.
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 8/10

Ex Machina
Ohjannut Alex Garland
Iso-Britannia 2015, 108 min.
Scifi, Draama
Pääosissa: Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac
Alex Garlandin esikoisohjauksessa koodaaja Caleb (Gleeson) pääsee testaamaan pomonsa Nathanin (Isaac) rakentamaa tekoälyä, Avaa (Vikander). Voivatko koneet ajatella? Elokuva voitti hieman yllättäen erikoistehoste-Oscarin, mutta leffaa katsoessa kävi kyllä ilmi, että pysti oli täysin ansaittu. Alicia Vikander tekee hienon roolityön huikealla tekoälyllä varusteltuna robottina, jossa läikehtii hetkittäin häivä hämmentävää inhimillisyyttä.

Pisteytys: 7/10

The Incredibles - Ihmeperhe
Ohjannut Brad Bird
USA 2004, 117 min.
Animaatio, Komedia, Toiminta, Rikos
Pääosissa: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Jason Lee
Supersankarileffoja riemukkaasti hyödyntävässä Pixar-animaatiossa viisihenkinen perhe piilottelee supervoimiaan ja yrittää elää tuiki tavallista elämää. Kahdella Oscarilla palkittu menestysleffa on monin tavoin onnistunut pakkaus: hahmot ovat hyviä, meno on hauskaa ja animaatiokin ihan kivan näköistä. Tarina voisi olla hieman parempikin ja supervoimilla ryyditettyä ryskettä hieman vähemmän, mutta tällaisenaankin Ihmeperhe toimii.

Pisteytys: 7/10

Alice in Wonderland - Liisa ihmemaassa
Ohjannut Clyde Geronimi, Hamilton Luske & Wilfred Jackson
USA 1951, 75 min.
Animaatio, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Kathryn Beaumont, Ed Wynn, Sterling HollowayDisneyn vanhoista klassikoista Liisa ihmemaassa on aina ollut vähiten lempparini, eikä se tehnyt vaikutusta tälläkään katselukerralla. Alkuperäinen Lewis Carrolin tarina on toki hyvä, mutta Disney ei oikein saa tuosta brittiklassikosta parhaita hetkiä irti. Liisa (Beaumont) jää hieman etäiseksi hahmoksi, eikä Walt-setä itsekään tainnut ihmemaassa seikkailevaan lapsoseen liiemmin mieltyä. Lisäksi kokonaisuus on sekava ja hieman pitkäveteinen. Yksittäisiä hienoja kohtauksia toki löytyy, mainittakoon näistä vaikka mainio kukkakuoro ja piippua poltteleva toukka.

Pisteytys: 5/10

Selma
Ohjannut Ava DuVernau
USA 2014, 128 min.
Draama, Biografia
Pääosissa: David Oyelowo, Carmen Ejoco, Tom Wilkinson, Oprah WinfreyTositapahtumiin perustuva ja 1960-luvulle sijoittuva Selma on edelleen ajankohtainen draama ihmisoikeuksista. Elokuva kertoo Martin Luther Kingin luotsaamista Selma-Montgomery-marsseista, joissa pyrittiin edistämään mustien kansalaisoikeuksia. Elokuvan lopputeksteissä kuultava hieno Glory-kappale palkittiin ansaitusti parhaan laulun Oscarilla. Koskettava ja tärkeä kokonaisuus, joskin historiallisten faktojen tarkkuudesta on tiettävästi hieman kiistelty. Harmillisesti elokuva ei tullut Suomessa teatterilevitykseen.

Pisteytys: 7/10

Jurassic World
Ohjannut Colin Trevorrov
USA 2015, 124 min.
Jännitys, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins, Nick RobinsonJurassic Parkin (1993) jatko-osa hylkää kaksi edellistä surkeaa jatkista (esim. Kadonnut maailma, 1997), ja jatkaa tarinaa vanhan puiston raunioilta. Katastrofaalisen lopun kohdannut dinosauruspuisto on nyt herätetty uudelleen henkiin menestyksekkäästi: puisto on kävijämagneetti, jossa myös kehitellään alati uusia vetonauloja. Arvata saattaa, että uusi superdino pääsee karkuun juuri silloin, kun puistossa työskentelevän Clairen (Howard) siskonpojat ovat puistossa vieraisilla. Teknisesti ottaen leffa näyttää ihan hienolta ja on kivaa, kun Jurassic Parkiin viittaillaan siellä sun täällä. Kokonaisuus saisi silti olla omaperäisempi. Tämä kasaan kaavittu kokonaisuus on lopputulemana kömpelö kuin triceratops posliinikaupassa, eikä kaikkia isompia tunarointeja saati ärsyttäviä pikkuvikoja viitsi edes eritellä. Aivot virransäästötilaan käännettynä Jurassic World kelpaa kuitenkin hyvin ennalta-arvattavana mättöviihteenä, jos sellaista sattuu kaipaamaan. Enempää tältä dinopuistolta on turha odottaa. Sääli.

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti