tiistai 24. maaliskuuta 2020

Dersu Uzala (1975)

Ohjannut Akira Kurosawa
Neuvostoliitto & Japani 1975, 142 min.
Seikkailu, Biografia, Draama
Pääosissa: Yuriy Solomin, Maksim Munzuk

Fire, water, wind. Three mighty men.
Upseeri Vladimir Arsenjev oli venäläinen tutkimusmatkailija ja kirjailija, jonka tunnetuin teos Dersu Uzala (1923) kertoo Arsenjevin matkoista Kaukoidässä. Tuohon seikkailuromaaniin perustuva elokuva sukeltaa Siperian loppumattomien erämaiden syvyyksiin, jossa Arsenjev (Solomin) tutustuu metsästäjä Dersu Uzalaan (Munzuk). Kahden maailman kohtaaminen tapahtuu molemminpuolisen arvostuksen myötä ja yhdessä seikkailevien miesten välille kasvaa arvokas ystävyys.

Akira Kurosawan komea luontokuvaus syntyi syvän masennuksen riivaamana: edellinen elokuva ei ollut menestynyt odotetusti ja usko ihmiskuntaan sekä omaan taiteilijuuteen oli kovalla koitoksella. Luonnon ja kulttuurin suhdetta tarkasteleva Dersu Uzala palaa kaihoten aikaan, jolloin ihminen vielä oli yhtä luonnon kanssa. Kaupunkilaisena Arsenjev on erämaassa usein melko avuton, mutta vanha kunnon Dersu ei koskaan jää neuvottomaksi. Miesten pyyteetön ystävyys valaa toivoa vaikeinakin aikoina. Kaunis ja lämminhenkinen Dersu Uzala saavutti ilmestyttyään suuren suosion ja se palkittiin muun muassa parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla.

Niin kaunis luontokuvaus kuin Dersu Uzala onkin, on todella harmi, että siitä on vaikea löytää kunnollista tallennetta. Blu-raysta minulla tosin ei ole kokemusta, mutta ainakaan dvd-muodossa rakeista kuvanlaatua ei parane kehua. Finnkinon julkaisema laatu tuntuu tyydyttävältä vain, jos ensin on erehdyksessä mennyt katsomaan Venäläiset klassikot -sarjan ahdistavaa kuvaa! Kuten mikä tahansa muukin elokuva, myös Dersu Uzala pääsisi parhaiten oikeuksiinsa, jos sen vain pääsisi katsomaan ihan oikealta filmiltä. Tähän on toistaiseksi tyydyttävä!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti