tiistai 2. tammikuuta 2018

Joulukuun elokuvat 2017

The Revenant
Ohjannut Alejandro G. Iñárritu
USA, Hong Kong & Taiwan 2015, 156 min.
Historia, Seikkailu, Lännenelokuva
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter
Turkismetsästäjä Hugh Glass (DiCaprio) joutuu karhun kynsiin ja petollinen toveri (Hardy) päättää hylätä raadellun miekkosen metsään. Sinnikäs erämaankävijä kuitenkin taistelee tiensä ihmisten pariin. Kuolleistaheränneen kostoretkeä tähdittävä Leonardo DiCaprio möyri, puhisi ja ähisi itselleen Oscarin melkoisen raa'alla roolisuorituksella. Hienointa The Revenantissa on sen luoma aistiympäristö: mystinen metsä tulee lähelle ja kylmyys hiipii luihin ja ytimiin. Karukin maailma on kaunis, vaikka luonnon harmonia väritetäänkin koston vuoksi vuodatetulla verellä. Ryuichi Sakamoton musiikki tukee osaltaan hienoa kuvausta.

Pisteytys: 8/10

Miekkailija
Ohjannut Klaus Härö
Suomi, Viro &  Saksa 2015, 99 min.
Historia, Draama
Pääosissa: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Liisa Koppel
Leningradista paennut Endel (Avandi) asettuu virolaiseen pikkukaupunkiin Haapsaluun opettamaan lapsille miekkailua. Hieno historiadraama pohjaa löyhästi tositapahtumiin ja kertoo koskettavasti karusta elämästä neuvostomaassa. Elokuva on menestynyt hyvin Suomessa ja maailmalla, Jussi-pystin lisäksi se pääsi muun muassa Oscareiden shortlistille parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriassa.

Pisteytys: 8/10

The Santa Clause - Mutta mitä tapahtui joulupukille?
Ohjannut John Pasquin
USA 1994, 97 min.
Fantasia, Komedia
Pääosissa: Tim Allen, Eric Lloyd, Judge Reinhold, Wendy CrewsonYksinhuoltajaisä Scott Calvin (Allen) joutuu uudeksi joulupukiksi, kun edellinen liukastuu turmioonsa Calvinin katolta. Samalla ratkotaan eroperheen ongelmia. Idea pukkisysteemistä on ihan hauska, mutta toteutus hyytävä. Varsinkin tontut tuntuvat suhtautuvan valkoparran vaihtumiseen pelottavan tunteettomasti... Myös elokuvan lavasteet ovat typerän muoviset. Mutta mitä tapahtui joulupukille? on sesonkiinsa sopiva, kertaalleen katsottava koko perheen jouluhömppä ─ elokuvan kahta jatko-osaa (2002, 2006) tuskin tarvitsee nähdä.

Pisteytys: 5/10

L'ecole des facteurs - Kirjeenkantajien koulu
Ohjannut Jacques Tati
Ranska 1947, 16 min.
Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Jacques Tati, Paul Demange
Kirjeenkantajien koulu on Jacques Tatin ensimmäinen ohjaustyö, jonka pohjalta hän sittemmin ideoi pitkän elokuvan Lystikäs kirjeenkantaja (1949). Lyhärissä seurataan toheloa postinkantajaa (Tati), joka yrittää parhaansa mukaan vastata postilaitoksen tehokkuusvaatimuksiin keskellä leppoisaa maalaisidylliä.

Pisteytys: 7/10

Jour de fête - Lystikäs kirjeenkantaja
Ohjannut Jacques Tati
Ranska 1949, 70 min.
Komedia
Pääosissa: Jacques Tati, Paul Frankeur, Santa Relli
Jos mieli halajaa rauhoittumaan ranskalaiseen pikkukaupunkiin, tämän parempaa nojatuolimatkaa tuskin löytyy! Yllä arvioidun lyhärin Kirjeenkantajien koulu (1949) pohjalta kehitelty Lystikäs kirjeenkantaja on Jacques Tatin ensimmäinen pitkä ohjaustyö. Elokuva kertoo rauhallisen pikkukylän posteljoonista (Tati), joka ryhtyy modernisoimaan kirjeenkantomenetelmiään Amerikan malliin.

Pisteytys: 7/10

Trafic - Liikenne
Ohjannut Jacques Tati
Ranska 1971, 96 min.
Komedia
Pääosissa: Jacques Tati, Marcel Fraval, Honoré Bostel
Jacques Tatin 1970-luvun hassuttelussa herra Hulot (Tati) on omaksunut melko modernin elämäntyylin, sillä hän suunnittelee työkseen erikoisia autoja. Uusin retkeilyautomalli olisi määrä toimittaa autonäyttelyyn Amsterdamiin, mutta matka on täynnä hilpeitä vastoinkäymisiä. Tatin tapaan elokuvassa on runsaasti huomioita kulttuurimme hupsuista tavoista. Tällä kertaa fokus on elokuvan nimen mukaisesti liikennekäyttäytymisessä: filmissä nähdään niin liikenneraivoa kuin myös hypnoottisia nenänkaivuutalkoita ruuhkatilanteissa.

Pisteytys: 8/10

Romu-Mattila ja kaunis nainen
Ohjannut Juha Kuosmanen
Suomi 2012, 30 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Draama
Pääosissa: Seppo Mattila, Outi Airola
Romu-Mattila ja kaunis nainen kertoo riipaisevan, mutta hellyyttävän tarinan yksinäisestä miehestä Romu-Mattilasta (Mattila), joka jää kodittomaksi. Elokuva on vanhalla teknologialla toteutettu 2010-luvun mykkäelokuva, jonka äänimaisemasta vastaa erinomainen Ykspihlajan Kino-orkesteri ja mainio foley-artisti Heikki Kossi.

Pisteytys: 8/10

Salaviinanpolttajat
Ohjannut Juha Kuosmanen
Suomi 2017, 15 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Jaana Paananen, Juha Hurme
Juho Kuosmasen uusintaversio Suomen ensimmäisestä näytelmäelokuvasta Salaviinanpolttajat (1907) on yhdistelee mennyttä ja modernia. Elokuvaa on ideoitu pohjautuen siihen, mitä kadonneesta klassikosta tiedetään: se on jopa kuvattu samanlaisessa aikataulussa esiteoksensa kanssa ja teknisesti samaan tyyliin. Tietenkin toteutus perustuu pitkälti mielikuvitukseen ja on myös hatunnosto suomalaisen elokuvataiteen historialle. Lopputulos viehättää!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti