perjantai 23. helmikuuta 2024

The Revenant (2015)

Ohjannut Alejandro G. Iñárritu
USA, Hongkong & Taiwan 2015, 156 min.
Toiminta, Seikkailu, Draama
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson

Keep breathing.

Joukko turkismetsästäjiä vaeltaa pohjoisessa Suurilla tasangoilla, Arikara-heimon entisillä mailla. Yhteenotot alkuperäisväestön kanssa repivät joukkoa hajalle ja viimeisen niitin ryhmän yhtenäisyyteen lyö harmaakarhun hyökkäys. Pedon raatelemaksi jäänyt opas Hugh Glass (DiCaprio) jätetään lopulta yksin kuolemaan, mutta kyllä miehessä vielä kiivas kosto pihisee!
 
The Revenant on osin tosipohjainen tarina koleista perämetsistä. Tarina on parhaimmillaan jännittävä ja näyttävä, sillä se osoittaa luonnon ja ihmisen armottomimmillaan. Alkuperäisasukkaiden kulttuuria ja kohtaamisia valloittajien kanssa kuvataan uskottavasti. Hetkittäin kerronnan rytmi silti heikkenee ja idea hämärtyy: tästä on syyttäminen Glassin kokemia houreita ja unijaksoja. Tavallaan niilläkin on paikkansa miehen tarinan taustoittajana ja osana selviytymiskokemusta, mutta vähempikin haahuilu olisi riittänyt. Napakampana elokuvan imu vetäisi vielä paremmin.
 
Kovia lipputuloja kerännyt The Revenant nappasi huimat 12 Oscar-ehdokkuutta, joista tuli kolme merkittävää voittoa: ohjauksen ja kuvauksen lisäksi pystin sai odotetusti Leonardo DiCaprio. Näyttelijä oli ollut tätä ennen ehdolla jo neljästä eri roolista ja faneja riivasi epätoivo. Ehkäpä saatu pysti oli osin korvausta aiemmista menetyksistä, sillä juuri tätä murisevaa ähinäroolia ei välttämättä voi pitää DiCaprion ikimuistoisimpana, vaikka suoritus onkin taitavan raivoisa.
 
Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti