tiistai 6. helmikuuta 2024

Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)

Ohjannut Alejandro G. Iñárritu
USA 2014, 119 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone

Sixty's the new thirty, motherfucker!

Supersankarielokuvista tunnettu näyttelijä Riggan (Keaton) yrittää läpimurtoa Broadwaylla. Ei kuitenkaan ole helppoa siirtyä massaviihteestä syvälliseen taiteilijuuteen ja vähitellen lajien välinen ero sumenee. Suhteiden paikkailu aikuiseen tyttäreen (Stone), ongelmat näyttelijöiden kanssa ja julkisuuden paineet riipivät Rigganin hermoja. Pian supersankari-menneisyydestä kurotteleva Lintumies kuiskailee riutuneelle miehelle ohjeitaan...

Alejandro G. Iñárritun komediaelokuva kommentoi satiirisesti julkisuutta ja "oikeaa" taidetta. Elokuvan tyyli on omintakeinen, sillä se on kuvattu pitkälti "yhden oton" taktiikalla, mukana välähtelee muutamia hauskoja fantasiaelementtejä ja soundtrackin vinksahtanut rummuttelu lisää kummaa tunnelmaa. Nokkela yksityskohta on sekin, että pääroolia näyttelevä Michael Keaton muistetaan parhaiten Tim Burtonin Batmanista (1989). Riemukas kokonaisuus!
 
Birdmanista tuli tuottoisa nappiosuma, joka lenteli takuuvarmasti voitosta voittoon. Oscareita napsahti neljä, mukaan lukien voitto parhaan elokuvan kategoriassa. Oivan käsikirjoituksen ja ohjauksen lisäksi kehua sopii näyttelijöitä, joista mieleen jäävät varsinkin Michael Keaton ja Emma Stone. Menestyselokuvan jälkeen Iñárritu palasi akatemiakisojen parrasvaloihin nopeasti The Revenantin (2015) synkkien tunnelmien myötä. Sen jälkeen uusia teoksia on saatu odotella hartaasti. Hieman Birdmanin komediallis-fantasiamaista tyyliä muistuttava Bardo (2022) ei kuitenkaan ole yltänyt aivan edellisten menestysteosten rinnalle.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti