perjantai 2. helmikuuta 2024

Tammikuun elokuvat 2024

20 Days in Mariupol
Ohjannut  Mstyslav Chernov
Ukraina 2023, 95 min.
Dokumentti, Sota
 
 
 
 
 
Ukrainalaisdokumentti sijoittuu Mariupoliin helmikuussa 2022. Venäjän hyökkäyssota vyöryy kohti kaupunkia, jossa toimittajat dokumentoivat karmeita tapahtumia kahdenkymmenen päivän ajan. Sitten koittavat viimeiset hetket paeta, jotta todisteet hyökkääjän sotarikoksista saadaan tuotua julki. 20 Days in Mariupol on saanut suurta kansainvälistä näkyvyyttä ja se on ehdolla parhaan dokumentin Oscarin saajaksi. Elokuvan katsominen on rankkaa, sillä eritoten lasten ja synnyttävien äitien kohtalot järkyttävät. Kauhua kasvattaa tieto siitä, että Gazassa tilanne on paraikaa monin verroin synkempi.
 
Pisteytys: 8/10

Kabuli Kid
Ohjannut Barmak Akram
Ranska & Afganistan 2008, 97 min.
Draama
Pääosissa: Haji Gul Aser, Leena Alam, Messi Gul



 
Kabulilaisen taksikuskin Khaledin (Aser) autoon hylätään vauva. Minne hylätyn lapsen voi toimittaa ja kuka ottaa vastuun nuoresta elämästä? Afganistanilais-ranskalainen elokuva on tehty talebanin valtakausien välissä, vapaampana aikana, mutta pommikuoppien täplittämä maisema on lohduton. Millaisia tulevaisuudennäkymiä tällaisessa maassa on lapsilla, varsinkaan tytöillä? Aihe on hyvä, mutta jäin kaipaamaan elokuvalta kerronnallista napakkuutta. Kabulin katuelämästä kiinnostuneille filmi toimii menolippuna, paikan päälle nimittäin ei toistaiseksi pääse muuten kuin kotisohvalta käsin.

Pisteytys: 6/10
 
Colorado Avenue
Ohjannut Claes Olsson
Suomi & Ruotsi 2007, 120 min.
Draama
Pääosissa: Birthe Wingren, Nicke Lignell, Peter Kanerva
 
 
 
 
Lars Sundin kirjasarjaan pohjautuva filmatisointi sijoittuu 1800─1900-lukujen taitteen Pohjanmaalle. Ameriikan siirtolaisena onneaan koittanut Dollari-Hanna (Wingren) palaa kotiseudulleen ja perustaa kyläkaupan. Hannan pojasta Otosta (Kanerva) varttuu vuosien varrella aikamies, joka sekaantuu äidinsä kielloista huolimatta salaviinabisneksiin. Elokuva ei yritä toisintaa romaanien erikoista kertojaääntä, vaan on tyyliltään hyvin perinteinen. Aika kankeaa törötystä oikeastaan, mutta kyllä tämän viehättävän ajankuvan vuoksi viitsii katsoa.

Pisteytys: 5/10
 
Nikita - Tyttö nimeltä Nikita
Ohjannut Luc Besson
Ranska & Italia 1990, 117 min.
Toiminta, Rikos, Draama
Pääosissa: Anne Parillaud, Marc Duret, Patrick Fontana




Valtio koulii palkkamurhaajaa nuoresta vangista, Nikitasta (Parillaud). Elokuvan rytmi on hieno, sillä jännitteet eivät hellitä edes rauhallisissa hetkissä. Yksinkertaisesta tarinasta on moneksi! Aikalaiskriitikoiden mielipiteet jakautuivat, mutta filmi tuotti frangeja. Nikita on innoittanut muitakin elokuvantekijöitä, sillä elokuvan pohjalta on tehty pari uusintafilmatisointia ja tv-sarjaa.

Pisteytys: 8/10
 
Blood Simple
Ohjannut Joel Coen & Ethan Coen
USA 1984, 99 min.
Rikos, Trilleri, Komedia
Pääosissa: John Getz, Frances McDormand, Dan Hedaya
 
 
 
 
Coen-veljesten esikoiselokuvassa murha menee pieleen ja simppeli juttu muuttuu herkullisen kiemuraiseksi. Hykerryttävää neo-noiria 1980-luvun Texasista! Veljeksille ominaiseen tapaan elokuva on täynnä vinoa huumoria, eikä tästä jännitystäkään puutu. Blood Simple valloitti kriitikot ja veljesparin ura sai mukavaa vauhtia. Eipä aikaakaan, kun valkokankaat valloitti Arizona Baby (1987), joka on sittemmin niittänyt mainetta yhtenä kaikkien aikojen parhaana komediaelokuvana. Omaan makuuni Blood Simple tosin on huomattavasti hauskempi ja täyteläisempi!

Pisteytys: 8/10
 
Rio Lobo
Ohjannut Howard Hawks
USA 1970, 114 min.
Lännenelokuva, Sota, Rikos
Pääosissa: John Wayne, Jorge Rivero, Jennifer O'Neill
 
 
 
 
Kaksi entistä vihollista yhdistää voimansa löytääkseen pahaiset petturit. Junaryöstöjen jäljillä ratsastava elokuva on paluu perinteisen lännenelokuvan äärelle. Howard Hawksin viimeiseksi jääneestä ohjaustyöstä tosin paistaa väsymys, eikä elokuva innostanut uusien westernien huumaan päässeitä aikalaisyleisöitä. Tarinassa on viihdyttävätkin hetkensä, mutta ymmärrän, miksi Quentin Tarantino on käyttänyt Rio Loboa esimerkkinä oman ohjausuransa pituudesta. On parempi lopettaa huipulla. Kaukana on Rio Bravon (1959) loisto!

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti