perjantai 19. tammikuuta 2018

The Nights of Cabiria - Cabirian yöt (1957)

Ohjannut Federico Fellini
Italia & Ranska 1957,  110 min.
Draama
Pääosissa: Giulietta Masina, Franca Marzi, François Périer

Mambo!
Cabiria (Masina) elättää itsensä prostituoituna Rooman öisillä kaduilla. Rankka elämä on tehnyt luonnonlapsesta kovapäisen rääväsuun, mutta sisimmältään Cabiria on herkkä ja viaton. Suurta rakkautta etsivä Cabiria tulee hyväuskoisuuttaan huijatuksi yhä uudelleen, mutta lannistumattoman luonteensa ansiosta hän nousee myös aina jaloilleen. Josko seuraava mies olisikin luotettava ja rakastaisi häntä todella?

Giulietta Masinan upeasti tulkitseman Cabirian rakkaudenkaipuuseen on helppo eläytyä voimallisesti, sillä kaikkihan me tarvitsemme rakkautta ja hyväksyntää. Hetkittäin sama toiveikas sinisilmäisyys valtaa katsojankin mielen, mutta onnellisen lopun kaipuu kääntyy epäilyksi ennen Cabirian havahtumista. Elokuvan loppu on huikea kaikessa lohduttomuudessaankin. Varsinkin epätoivoa seuraava, mielialaa nostattava päätöskohtaus on liikuttavan kaunis.

Cabirian yöt (Le notti di Cabiria) toistelee vielä hiljalleen neorealismin kaikuja, mutta keula on jo kääntynyt kohti uutta. Henkilöhahmoissa on näkyvissä niitä eriskummallisuudessaan ihastuttavia piirteitä, joita Federico Fellinin myöhemmissä elokuvissa esiintyy viljalti. Edellisohjauksen La Stradan (1954) tapaan myös Cabirian yöt palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla. Molempia elokuvia yhdistävät myös samankaltaiset teemat. Federico Fellinin, Giulietta Masinan ja säveltäjä Nino Rotan yhteistöissä mikään ei voi mennä täysin pieleen, lopputulos on aina suurenmoinen.

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti