perjantai 24. elokuuta 2018

What Ever Happened to Baby Jane? - Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? (1962)

Ohjannut Robert Aldrich
USA 1962, 134 min.
Draama, Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Bette Davis, Joan Crawford, Victor Buono, Maidie Norman

Mama's little angel.
Baby Jane Hudson (Davis) on entinen vaudeville-lapsitähti, jonka ura kääntyy laskuun aikuisuuden kynnyksellä. Sen sijaan hänen sisarensa Blanche (Crawford) kohoaa varjoista Hollywoodin kermaan ja näyttelee lukuisissa klassikoiksi muodostuvissa elokuvissa. Blanchen joutuessa mystiseen auto-onnettomuuteen, myös hänen uransa on auttamattomasti ohi. Hudsonin sisarukset erakoituvat ja unohtuvat, kunnes katkera Jane ryhtyy haikailemaan lapsuutensa päiviä valokeilassa.

Katkeraan ihmismieleen sukeltava Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? on ensiluokkainen trilleri. Jännitys perustuu Janen sisareensa kohdistamaan julmaan vallankäyttöön, jos toki myös unohdetun ja hieman höpsähtäneen Baby Janen kohtalo herättää sääliä. Jane on traaginen antagonisti, jonka mieli ailahtelee lapsekkaasta riemusta katkeroituneen vanhan viskisiepon julmuuteen. Kamera ja valot ovat nokkelasti mukana juonessa, kun Jane paljastaa kulloisenkin mielentilansa.

Baby Jane Hudson on kuin höyrähtäneempi versio Davisin roolityöstä elokuvassa Kaikki Eevasta (1950). Elokuvia yhdistää myös viihdemaailman varjopuoliin tarttuva tarina ja kitkerän musta huumori. On aivan käsittämätöntä, ettei Davis saanut roolistaan Oscaria! Puvustuksensa ansiosta elokuva sentään sai yhden pystin. Davisia ylistetäessä ei sovi jättää kehumatta myös muita elokuvan näyttelijöitä saati roolitusta ylipäätään: Bette Davis ja Joan Crawford eivät olleet erityisen lämpimissä väleissä, joten valmis ristiriita syventää herkullisesti parivaljakon viha-rakkaussuhdetta. Mestarillista kieroutta!

Pisteytys:
10/10

2 kommenttia:

  1. Tämä oli jotenkin tosi ahdistava :O ja olisi kyllä Oscarin ansainnut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä varsin piinaava elokuva, mutta samalla irvokkaalla tavalla hauska - paras yhdistelmä. :)

      Poista