maanantai 10. maaliskuuta 2014

Helmikuun elokuvat 2014

A Late Quartet
Ohjannut Yaron Zilberman
USA 2012, 105 min.
Draama
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Christoper Walken, Catherine Keener, Mark IvanirKun jousikvartetin sellisti sairastuu parkinsonin tautiin, nelikon keskinäiset ristiriidat nousevat pinnalle ja yhtyeen 25 vuotta kestänyt taipale on vaarassa saapua päätepisteeseensä. Rauhallisesti etenevän elokuvan parasta antia ovat tarkkaa ja hienovaraista roolityötä tekevät näyttelijät, eikä käsikirjoitustakaan voi moittia. Kokonaisuudessaan A Late Quartet on koskettavaa ihmissuhdedraamaa, tietenkin Beethovenin riipaisevan kauniin musiikin säestämänä.

Pisteytys: 8/10

The Cabin in the Woods
Ohjannut Drew Goddard
USA 2012, 95 min.
Kauhu, Komedia
Pääosissa: Kristen Conolly, Chris Hemsworth, Fran Kranz, Richard JenkinsDrew Goddardin ja Joss Whedonin käsikirjoittama The Cabin in the Woods vaikuttaa lähtöasetelmaltaan tusinakauhulta. Mainion ironinen twisti löytyy kuitenkin jo heti filmin alkumetreillä ja loppua kohden meno muuttuu yhä vain hulvattomammaksi. Juonta ei sovi liiemmin paljastaa, sillä parodiat toimivat parhaiten onnistuessaan yllättämään. Todettakoon kuitenkin tämän elokuvan tarjoavan yhden vastauksen siihen, miksi kauhuleffoissa toimitaan niin käsittämättömän irrationaalisesti. Elokuva on hauska ja jännä samaan aikaan, ehdottoman omalaatuinen sekä suorastaan nerokas kauhuparodia!

Pisteytys: 8/10

You're Next!
Ohjannut Adam Wingard
USA 2011, 95 min.
Kauhu, Komedia
Pääosissa: Sharni Vinson, Nicholas Tucci, Wendy Glenn, AJ BowenDawsonien perhe on kokoontunut maalaiskartanoon juhlistamaan vanhempiensa hääpäivää. Sisarusten keskinäiset kahinat keskeytyvät, kun salaperäiset murhaajat hyökkäävät perheen kimppuun. Lisää kieroja yllätyksiä on luvassa kaikille osapuolille. You're Next on taukoamatonta kliseeryöpytystä, ryyditettynä tietenkin tuskastuttavan kehnolla dialogilla. Komiikka toimii paikoin, ja home invasion -teemaan sopivasti mukaan on ujutettu jopa pari nasevaa kikkaa Yksin kotona -leffoista. Lopputulos on kuitenkin jokusista toimivista ideoista huolimatta hieman tylsä ja tasapaksu.

Pisteytys: 5/10

Big - isoksi yhdessä yössä
Ohjannut Penny Marshall
USA 1988, 104 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Tom Hanks, Elizabeth Perkins, John Heard, Jared Rushton, David Moscow
Big - isoksi yhdessä yössä kertoo 12-vuotiaasta Joshista (Moscow/Hanks), joka haluaisi jo olla aikuinen. Salaperäisen taian seurauksena Josh herääkin seuraavana aamuna parikymmentä vuotta vanhempana, ja seikkailu aikuisten maailmassa on valmis alkamaan. Elokuva käsittelee lapsesta aikuiseksi -teemaa ilahduttavan onnistuneesti, huumori on kohdillaan ja Tom Hanks tekee mainion roolityön. Kasari-perheleffaa parhaimmillaan!
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 8/10

The Life Aquatic with Steve Zissou -
Steve Zissoun vedenalainen maailma
Ohjannut Wes Anderson
USA 2004, 119 min.
Komedia, Draama, Seikkailu
Pääosissa: Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Anjelica HustonJacques Cousteauta lempeästi parodisoiva Steve Zissoun vedenalainen maailma valloittaa eritoten mielikuvituksellisella visuaalisuudellaan. Muutoin sisältö jää hieman vaillinaiseksi. Elokuvan idea on toki kiva, eikä mustassa huumorissakaan ole valittamista. Tiettyjen teemojen jankkaaminen ja pitkät dialogit tekevät katselusta hieman puuduttavaa, vaikka muuten homma toimiikin. Perheet sitä ja perheet tätä, etäiset isät, joojoo. Ehkä en ollut tarpeeksi kärsivällinen tälle elokuvalle.

Pisteytys: 6/10

Cutie and the Boxer
Ohjannut Zachary Heinzerling
USA 2013, 82 min.
Dokumentti
Pääosissa: Noriko Shinohara, Ushio Shinohara

Cutie and the Boxer on kaunis dokumentti taiteesta, rakkaudesta ja kilpailusta. Taiteilijapariskunta Noriko ja Ushio Shinoharan kaoottinen avioliitto tallentuu filmille aidolla tavalla, kameran sulautuessa upeasti tarkkailemaan perheen arkea. Erityisesti ruutuaikaa saa vaimo Noriko, joka pyrkii voimakkaasti nousemaan esiin miehensä varjosta. Oscar-ehdokkaanakin ollut elokuva voitti muun muassa parhaan dokumenttiohjauksen palkinnon Sundance-festivaaleilla, varmasti ansaitusti.

Pisteytys: 8/10

Silver Linings Playbook - Unelmien pelikirja
Ohjannut: David O. Russell
USA 2012, 122 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Chris Tucker, Jacki Weaver
Pakkohoidosta kotiutunut Pat (Cooper) tekee kaikkensa saadakseen vaimonsa takaisin, mutta elämään sopeutumista vaikeuttaa uusi tuttavuus Tiffany (Lawrence). Kiihkeässä tempossa päähenkilöiden mielenmaisemien mukaan sinkoileva romanttinen komedia onnistuu välttämään pahimmat kliseekarikot ja erottumaan genrensä valtavirrasta. Välillä elokuva kärsii turhasta sekavuudesta ja katsojaa hengästyttää. Tuskin tätä jaksaisi toiste katsoa, mutta yhdelle katselukerralle Unelmien pelikirja tarjoaa kuitenkin mukavaa viihdettä. Jennifer Lawrence on tietenkin mainio.

Pisteytys: 6/10

Brave - Urhea
USA 2012, 93 min.
Ohjannut Mark Andrews, Brenda Chapman & Steve Purcell
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie WaltersOscar-palkittu Urhea on yksi niistä 2000-luvun keskinkertaisista menestysanimaatioista, joissa ihastuttaa vain kaunis ja pikkutarkasti tehty animointi. Tässä perhesuhteiden ongelmakohtia puivassa elokuvassa tapahtumat on etäännytetty tarumaiseen Skotlantiin, jossa prinsessan roolia vastaan kapinoivan Meridan (Macdonald) ja vaativan kuningatar-äidin (Thompson) yhteenotot johtavat tiukkoihin tilanteisiin. Teemojen käsittely jää pinnalliseksi ja tyypitellyksi, töksähtelevä tarinakin tuntuu hieman hätiköiden tehdyltä. Näistä haukuista huolimatta Urhea on kuitenkin ihan kiva leffa kertaalleen katsottuna, kunhan pitää ennakko-odotukset riittävän matalalla: mitään omaperäistä Urhea ei nimittäin kykene tarjoamaan. Animaation ohella parasta elokuvassa on hupaisa, tapahtumia eteenpäin sysäävä noita (Walters), jonka rooli tosin jää harmillisen pieneksi.

Pisteytys: 6/10

Hugo
Ohjannut Martin Scorsese
USA 2011, 126 min.
Seikkailu, Draama
Pääosissa: Asa Butterfield, Ben Kingsley, Chloë Grace Moretz, Sacha Baron Cohen
1930-luvun Pariisissa orpo Hugo-poika (Butterfield) yrittää ratkoa isävainajansa jälkeensä jättämää mekaanisen nuken arvoitusta. Uusien tuttavuuksien avulla Hugo pääsee osaksi jännittävää seikkailua, joka kiidättää myös katsojat elokuvahistorian alkuhämäriin. Hugo erikoistehosteineen ja lennokkaine 3D-kuvauksineen on kaunis kunnianosoitus elokuvien taian mestarille, Georges Mélièsille. Elokuvan historian tuntijoiden iloksi filmi on muutoinkin täynnä ilahduttavia pieniä yksityiskohtia. Jotain täydellisestä seikkailusta jää kuitenkin uupumaan: päähenkilö on turhan pliisu, lisäksi autenttinen kieli olisi tehnyt elämyksestä paljon, paljon paremman.

Pisteytys: 8/10

The Many Adventures of Winnie the Pooh -
Nalle Puh
Ohjannut John Lounsbery & Wolfgang Reitherman
USA 1977, 74 min.
Animaatio, Fantasia
Pääosissa: Sebastian Cabot, Sterling Holloway, Junius Matthews, John FiedlerA. A. Milnen Nalle Puh -teoksiin perustuva Nalle Puh on kooste kolmesta 1960-luvulla ilmestyneestä, ensimmäisistä Nalle Puh -animaatioista. Hauskana lisänä elokuvassa seikkaillaan kirjan sivuilla, yhteys alkuperäisteoksiin on vielä vahva. Vaikka Disney on sittemmin muokannut filosofisesta nallekarhusta kaupallisen ja typerän animaatiohahmon, tästä hellyyttävästä lapsuusklassikosta on vielä tavoitettavissa aidon Nalle Puhin viehätystä.

Pisteytys: 7/10

Jack the Giant Slayer
Ohjannut Bryan Singer
USA 2013, 114 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Nicholas Hoult, Ewan McGregor, Eleanor Tomlinson


Satuaiheisia elokuvia on filmattu viime vuosina ahkerasti, joskin kovin heppoisin lopputuloksin. Sinänsä kiinnostavasta näyttelijäkaartista ja onnistuneita elokuvia ohjanneesta Bryan Singeristä huolimatta Jack the Giant Slayer ei valitettavasti muodosta poikkeusta satuhöttöjen sarjassa. Jaakko ja pavunvarsi -satuun pohjautuva elokuva ei juuri kerronnallisuudella loista: lopputuloksena on turha efektiraina, jossa erikoistehosteetkaan eivät vakuuta. Juoneltaan ennalta-arvattava filmi menettelee kyllä taustahälynä aivottomassa flunssakoomassa, sillä mitään olennaista elämyksestä ei menetä vaikka välillä hieman torkkuisikin.

Pisteytys: 3/10

La vie d'Adele - Adelen elämä: osat 1 ja 2
Ohjannut Abdellatif Kechiche
Ranska, Belgia & Espanja 2013, 179 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos

Kultaisella palmulla palkittu Adelen elämä: osat 1 ja 2 seuraa nuoren Adelen (Exarchopoulos) kasvutarinaa hämmästyttävän realistisella ja yksityiskohtaisella tavalla. Adelen elämän ensimmäiset kaksi osaa kattavat erään rakkaustarinan alun ja myös sen kipeän lopun. Yhden parisuhteen ja elokuvan päättyminen ei kuitenkaan ole kaiken loppu: Adelen elämä jatkuu, tai silloin se kenties vasta alkaa. Oivaltavaa kuvakerrontaa, sinisyyden symboliikkaa ja kaikin puolin taitavasti rakennettua rakkausdraamaa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti