tiistai 25. maaliskuuta 2014

Gone With the Wind - Tuulen viemää (1939)

Ohjannut Victor Fleming
USA 1939, 238 min.
Draama, Romantiikka, Sota, Historia
Pääosissa: Clark Gable, Vivien Leigh, Hattie McDaniel, Olivia de Havilland, Leslie Howard, Thomas Mitchell

You need kissing, badly.
Yhdysvaltoja riepottelevan sisällissodan jätettyä jälkeensä vain nälänhätää sekä tuhkaa, ovat etelävaltioiden loiston päivät ikuisesti mennyttä. Sota tuo kuitenkin tullessaan uuden maailman ja vanha paratiisi on enää vain etäinen, romanttinen muisto. Tulen ja ruudin keskellä muuttuvat myös ihmiset. Tarinan päähenkilö, Scarlett O'Hara (Leigh) on koppava ja itsekäs neito, joka tavoittelee saavuttamatonta rakkautta eikä suostu luopumaan onnestaan vaikeinakaan aikoina. Vähitellen myös taisteleva Scarlett kasvaa ja muuttuu maailmansa mukana. Todellinen rakkaus ei olekaan sitä, mitä hän oli vuosikaudet kuvitellut.

Elämää suuremmaksi elokuvaksi ja kaikkien aikojen Hollywood-klassikoksi kutsuttu Tuulen viemää on vielä liki kahdeksankymmenen vuoden ikäisenäkin henkeäsalpaava teos. Ensiluokkainen näyttelijäntyö, upea Technicolor-väritys sekä valtavan kaunis kuvaus tekevät nelituntisesta eepoksesta elämyksen, joka vetää kepeästi vertoja jopa alkuperäisteokselle. Massiivisesta kestostaan huolimatta katselu ei ole puuduttavaa missään vaiheessa, sillä tämä mestariteos pitää otteessaan helposti. Alkupuolen kohtaukset tosin ovat hivenen filmin loppua onnistuneempia. Varsinkin viimeinen puolituntinen on uppoamaisillaan sentimentaalisuuden suohon, mutta kokonaisuutta se ei kuitenkaan latista.

Elokuvan voisi helposti olettaa olevan ytimeltään romanttista pukudraamaa, mutta koreilevan pinnan alla on valtavasti syvempiä merkityksiä. Ennen kaikkea Tuulen viemää on oman aikansa menneisyyshaikailu. Lamasta toipuva ja uuteen suursotaan valmistautuva maailma kuvastuu amerikkalaisessa mielenmaisemassa nostalgisena kaipuuna vanhoihin hyviin aikoihin. Sisällissotaa edeltävän ajan etelävaltioiden kuvaus leppoisana Edeninä näkyy myös monissa muissa aikakauden elokuvissa. Kliseitä, stereotyyppejä ja yleistyksiä romanttisesta ajasta esitetään myös useiden hahmojen kautta, tästä mainio esimerkki on Hattie McDanielin tyypitelty Mammy-hahmo. Kuten elokuvakerronnalle usein tyypillistä on, suuria tapahtumalinjoja esitetään yksittäisen henkilön kautta. Tässä tapauksessa tapahtumien ytimessä on Scarlett O'Hara, jonka silmin katsoja saa kokea sisällissodan veriset vuodet. Scarlettin itsenäinen naiseus on myös merkittävää huomioida: Scarlett edustaa vahvalla olemuksellaan ja omatoimisuudellaan uutta maailmaa ja sen uutta naiskuvaa.

Runsaasti merkityksiä kantava, monipuolinen epookkiteos Tuulen viemää on ehdottomasti tutustumisen arvoinen klassikko. Kestostaan huolimatta elokuvasta ei saa tarpeekseen, ja koko spektaakkeli tekisi miltei mieli katsella heti uudelleen. Ihasteltavaa ja oivallettavaa riittää onneksi useammallekin katselukerralle! Näihin romanttisiin maisemiin palaa mieluustii yhä uudelleen.

Pisteytys:
10/10

2 kommenttia:

  1. Olitko maaliskuun alussa Bio Rexissä katsomassa uutta restaurointia? Vaikka kuva ei ihan niin hyvä ollutkaan kuin mitä odotin, elämys oli silti mahtava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti tuo versio jäi näkemättä! Toki dvd-versiokin onnistui häikäisemään, blu-ray täytynee vielä tästä hankkia.

      Poista