tiistai 25. helmikuuta 2014

Destry Rides Again - Ei mikään enkeli (1939)

Ohjannut George Marshall
USA 1939, 94 min
Lännenelokuva, Komedia
Pääosissa: Marlene Dietrich, James Stewart, Mischa Auer, Charles Winninger

I think I'll stick around.
Villissä lännessä elämä on hurjaa, aseet paukkuvat ja saluunassa juhlitaan railakkaasti. Rikolliset pyörittävät Bottleneckin pikkukaupunkia haluamallaan tavalla, kunnes kuvaan astuu sanan säilän taitava lainvalvoja, Tom Destry (Stewart). Nokkelalla sanailulla ryyditetty länkkäri on yksi vuoden 1939 suurista yleisömenestyksistä.

Kiinnostavinta elokuvassa on ehdottomasti sen tähtikaksikko: uransa nousukiidossa oleva James Stewart, sekä jo unholaan painunut Marlene Dietrich. Entiselle tähtinimelle tuttu kapakkalaulajan rooli (vrt. Sininen enkeli, 1930) toi Dietrichin takaisin valkokankaille parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Upean, karismaattisen ja tummaäänisen Marlenen rinnalla rauhallisesti toimiva Stewart luo parivaljakon välille tasapainoa.

Vaikka Ei mikään enkeli toki on hauska ja valtavirrasta poikkeava lännenelokuva, raina ei kuitenkaan ole erityisen säväyttävä tai mieleenpainuva. Omalaatuinen western-kliseiden ja komiikan yhdistelmä onnistuu kuitenkin jopa parodisoimaan ahkerasti filmattua, mielikuvituksellista villiä länttä: kokonaisuus on katsomisen arvoinen, vaikkei elämys välttämättä olekaan ikimuistoinen.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti