perjantai 14. helmikuuta 2014

The Wizard of Oz - Ihmemaa Oz (1939)

Ohjannut Victor Fleming
USA 1939, 101 min.
Fantasia, Musikaali, Seikkailu
Pääosissa: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Margaret Hamilton

Somewhere over the rainbow.
Ihmemaa Oz on L. Frank Baumin lastenkirjaan (1900) perustuva musikaali, josta on vuosien saatossa runsaiden televisiointien myötä tullut ikimuistoinen klassikko varsinkin Yhdysvalloissa. Kyseessä ei ole ensimmäinen Oz-filmatisointi, mutta taatusti tunnetuin. Visuaalisesti viehättävä ja värimaailmaltaan runsas elokuva sukeltaa amerikkalaisen satuperinteen juurille.

Tylsän harmaassa Kansasissa nuori Dorothy (Garland) on kyllästynyt elämäänsä, mutta yllättävä pyörremyrsky lennättää Dorothyn sateenkaaren tuolle puolen. Värikkäässä ihmemaassa Dorothy kohtaa aivoja kaipaavan Variksenpelättimen (Bolger), sydäntä halajavan Tinamiehen (Haley) sekä pelkuri-leijonan (Lahr). Yhteen lyöttäytyvä nelikko joutuu ongelmiin paikallisten noitien kanssa ja pian koti-ikäväkin alkaa painaa. Ikimuistoisten musiikkikohtausten saattelemana Dorothy ystävineen matkaa Smaragdikaupunkiin tapaamaan suurta ja mahtavaa Ozin velhoa (Morgan) pyytääkseen tältä apua.

Suomalaisille Oz-tarinat eivät ole likimainkaan niin tuttuja ja rakkaita kuin amerikkalaisille. Baumin alkuperäisen tarinan ja tämän ikonisimman elokuvan lisäksi ihmemaahan viitataan lukemattomissa muissa kulttuurituotoksissa, minkä vuoksi jonkinlainen Oz-tuntemus on suorastaan yleissivistävää. Elokuvan katselulle on toki muitakin yllykkeitä. Satuun perustuva elokuva on suoraviivaisen opettavainen ja siksi hivenen puuduttava, mutta visuaalinen viehätys tekee filmistä näkemisen arvoisen. Sittemmin menestyneenä laulajana ja näyttelijänä tunnetun Judy Garlandin (1922-1969) läpimurtorooli on herttainen ja niin ikään näkemisen arvoinen.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti