perjantai 14. helmikuuta 2014

The Wizard of Oz - Ihmemaa Oz (1939)

Ohjannut Victor Fleming
USA 1939, 101 min.
Fantasia, Musikaali, Seikkailu
Pääosissa: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Margaret Hamilton

Somewhere over the rainbow.
Ihmemaa Oz on lastenkirjaan (The Wonderful Wizard of Oz, 1900) perustuva musikaali, josta on vuosien saatossa runsaiden televisiointien myötä tullut ikimuistoinen klassikko. Kyseessä ei ole ensimmäinen Oz-filmatisointi, mutta taatusti tunnetuin. Visuaalisesti viehättävä, värimaailmaltaan runsas elokuva sukeltaa amerikkalaisen satuperinteen juurille, vieden katsojansa todellisuutta heijastelevaan fantasiamaailmaan.

Tylsän harmaassa Kansasissa nuori Dorothy (Garland) on kyllästynyt elämäänsä, mutta onneksi tai epäonneksi yllättävä pyörremyrsky lennättää Dorothyn sateenkaaren tuolle puolen. Värikkäässä ihmemaassa Dorothy kohtaa aivoja kaipaavan Variksenpelättimen (Bolger), sydäntä halajavan Tinamiehen (Haley) sekä pelkuri-leijonan (Lahr). Yhteen lyöttäytyvä nelikko joutuu ongelmiin paikallisten noitien kanssa, ja pian koti-ikäväkin alkaa painaa. Ikimuistoisten musiikkikohtausten saattelemana Dorothy ystävineen matkaa Smaragdikaupunkiin tapaamaan suurta ja mahtavaa Ozin velhoa (Morgan) pyytääkseen tältä apua.

En ole liiemmin Oz-fani, vaikka alkuperäistarina sekä sen poikimat adaptaatiot toki ovatkin kulttuurituotteina kiinnostavia. Tämän elokuvan tapauksessa puuduttaa kenties suoraviivaisen opettavainen sävy. Filmin viehätys perustuu lähinnä sen mielettömään klassikkouteen ja suoranaiseen kulttimaineeseen. Populaarikulttuurissa elokuvaan viitataankin runsaasti, eritoten sen vuoksi Ihmemaa Oz on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti