maanantai 25. marraskuuta 2019

Mean Streets - Sudenpesä (1973)

Ohjannut Martin Scorsese
USA 1973, 112 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Harvey Keitel, Robert De Niro, David Proval, Amy Robinson

It's all bullshit except the pain.
Charlie (Keitel) on mafian juoksupoika, joka haaveilee oman ravintolan avaamisesta. Unelman toteutuminen on lähellä, mutta huonoa mainetta nauttiva ystäväpiiri vaarantaa Charlien tulevaisuuden. Tyttöystävä Teresa (Robinson) ja varsinkin tämän kelvoton serkku Johnny (De Niro) saattavat Charlien pulaan kerta toisensa jälkeen. Teresa vaihtaisi mielellään maisemaa, mutta Charlie ei ole valmis luopumaan haaveistaan ─ tosin ystävien hylkääminen ei ole sen helpompaa.

Siinä missä Francis Ford Coppolan Kummisetä (1972) esitteli loistokkaan mafiaperheen, Sudenpesän kelmit luuhaavat kolkoilla kujilla ja sikailevat nuhjuisissa kuppiloissa. Väkivaltainen elämä kuuluu armottomaan arkeen, eivätkä edes unelmat voi tässä myrkyllisessä ympäristössä kasvaa kovin korkealle. Kun Charlie vielä yrittää sovittaa syntejään ja pitää kiinni haaveistaan, Johnny ei edes yritä punnita tekojensa seurauksia. Kumpi lieneekään lähempänä amerikkalaista unelmaa?

Sudenpesä on Martin Scorsesen läpimurtoelokuva. Jo uransa alkuvaiheilla Scorsese oli mieltynyt kotikulmiinsa eli New Yorkin maisemiin, joista sittemmin on tullut suorastaan ohjaajan tavaramerkki. Scorsesen myöhemmän tuotannon tuntevalle on hauskaa huomata, kuinka ohjaajan tyyli on jo tunnistettavissa. Huvittavat lätinädialogit, osuvat leikkaukset, rikosteema ja tutut näyttelijät toistuvat Scorsesen myöhemmissäkin elokuvissa. Juuri tätä kirjoittaessani on Scorsesen uusin elokuva ensi-iltakierroksellaan ja sattumalta The Irishmanin (2019) myötä sukelletaan jälleen 1970-luvun mafiapiirien pyörteisiin Robert De Niron johdolla.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti