tiistai 19. marraskuuta 2019

Super Fly - Alamaailman kuningas (1972)

Ohjannut Gordon Parks Jr.
USA 1972, 91 min.
Toiminta, Rikos
Pääosissa: Ron O'Neal, Carl Lee, Sheila Frazier, Julius Harris

Super cool, super mean...
Kokaiinikaupoilla vaurastunut Youngblood Priest (O'Neal) aikoo tehdä viimeisen ison keikkansa ja kadota sitten kovasta katuelämästä ainiaaksi. Toverinsa Eddien (Lee) kanssa Priest suunnittelee myyvänsä neljän kuukauden aikana miljoonan dollarin edestä kamaa, mutta kytät ovat kaksikon jäljillä eikä huumebisneksestäkään jäädä eläkkeelle noin vain. Onko Youngblood Priest kuitenkin tarpeeksi kova vastus kaikille, jotka astuvat poikkiteloin hänen tielleen?

Blaxploitaatio-klassikko Super Fly kommentoi kansalaisoikeusliikkeen jälkeistä aikaa. Toisaalta toimijuus on elokuvissa mustien käsissä, mutta onko täysivaltaisuus mahdollista vain kaduilla ja ikuisena kakkosluokan kansalaisena? Coolisti svengaavat soul-biisit sanoittavat sen, mitä kovanaamaiset roistot eivät voi lausua ääneen. Curtis Mayfieldin loistavan soundtrackin avauskappale kertoo jo elokuvan alussa hahmojen asetelman: "I got to play in the alleys, ain't got no pride..."

Elokuvan pienehkö budjetti näkyy hieman laadussa, mutta toisaalta tällaista aitoutta tuskin saisi isolla rahalla. Super Fly sijoittuu suurelta osin New Yorkin kaduille ja väistämättä tuntuu, että tällaisia tarinoita on tapahtunut oikeastikin. Ilmestyessään Super Fly otettiin vastaan hieman ristiriitaisesti, mutta leffa menestyi lippuluukuilla erinomaisesti. Tarina jäi elämään ja niinpä päätähti Ron O'Neal ohjasi saman tien filmille jatko-osan Super Fly T.N.T (1973). Viimeisin lisä Priestin tarinaan nähtiin aivan vastikään, kun Super Fly (2018) -uusintafilmatisointi pääsi valkokankaille.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti