torstai 28. marraskuuta 2019

Enter the Dragon - Lohikäärmeen kidassa (1973)

Ohjannut Robert Clouse
Hongkong & USA 1973, 102 min.
Toiminta
Pääosissa: Bruce Lee, John Saxon, Jim Kelly, Kien Shih

You have offended my family and you have offended the Shaolin Temple.
Kung fu -mestari Lee (Lee) lyöttäytyy yksiin brittiagenttien kanssa: missiona on tutkia rikollispomo Hanin (Shih) toimia tarkoin vartioidulla saarella. Lee ujuttautuu saarella järjestettävään kilpailuun, jossa heikoimmat saavat surmansa. Päivisin Lee mittelee voimistaan ja osallistuu ylellisiin juhliin, mutta yön pimeyden turvin sankarimme ratkoo saaren arvoituksia ja valmistautuu kohtaamaan haastavimman vastustajansa.

Olipa viimein korkea aika sivistää itseään tällä filmillä tai Bruce Leen tuotannolla ylipäätään! Ihan jo siksikin, että olen kuitenkin huhkinut lapsuudessani huomattavan monta tuntia Tekkenin äärellä Bruce Leen jalanjäljissä. Sitä samaa läiskettä ja mäiskettä tarjoaa elokuvakin, vaikka toki hieman juonellisemmassa muodossa. Lohikäärmeen kidassa on loistoviihdettä ja -legendaa, joskaan ei ainakaan minulle aivan sitä universumin parhainta hupia, mitä elokuvateollisuudella on tarjota.

Lohikäärmeen kidassa vetosi kuitenkin erinomaisesti aikalaisyleisöihin ja filmi luetaan edelleen kuuluvaksi lajityyppinsä parhaimmistoon. Hong Kongissa on tehtailtu viljalti kung fu -elokuvia, mutta tällä kertaa mukana on myös mausteita Hollywoodista. Länsimaisille yleisöille suunnattu elokuva muistuttaa huvittavan paljon James Bondia ja lisäksi tarinassa on pieniä blaxploitaation sävyjä. Elokuva jäi harmillisesti päätähti Bruce Leen (1940─1973) viimeiseksi, sillä mies menehtyi mystiseen sairaskohtaukseen vain päiviä ennen elokuvan ensi-iltaa.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti