torstai 2. toukokuuta 2019

Huhtikuun elokuvat 2019

Elle
Ohjannut Paul Verhoeven
Ranska, Saksa & Belgia 2016, 130 min.
Draama, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Charles Berling
Michèle (Huppert) joutuu seksuaalisen väkivallan kohteeksi, mutta hän ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä. Elle on parhaimmillaan Isabelle Huppertin hienossa, vähäeleisen viileässä roolisuorituksessa ja kerronnan omaperäisessä rakenteessa. Itse teeman käsittely sen sijaan hiertää, eikä vain siksi, että elokuvan aihe on epämukava. Tavallaan on hieno idea alleviivata päähenkilön toimijuutta ja sitä, ettei hän suostu olemaan vain uhri. Mutta hyödyttääkö ongelmien maton alle lakaisu kuitenkaan mitään? Ymmärrän hyvin, miksi elokuvaa on kehuttu, mutta en kuitenkaan pääse yli kylmäksi jättävästä postfeministisestä asenteesta, jossa protagonisti voi tehdä mitä huvittaa. Näkökulma voi olla yksilöä voimaannuttava, mutta myös seksuaalisen väkivallan ongelman rakenteita ja laajuutta vähättelevä.

Pisteytys: 5/10

Incredibles 2 - Ihmeperhe 2
Ohjannut Brad Bird
USA 2018, 118 min.
Animaatio, Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Holly Hunter, Craig T. Nelson, Sarah VowellMainion Ihmeperheen (2004) jatko-osassa supersankareista pyritään tekemään laillisia jälleen, mutta joku lykkii kapuloita rattaisiin. Viimeistään 2010-luvulla supersankareista elokuvissa on tullut niin massiivista valtavirtaa, että Ihmeperheen kaivatussa jatko-osassa on aivan hyvä ratkaisu keskittyä perhedynamiikkaan. Lopputulos ei kuitenkaan ole aivan yhtä omaperäinen kuin edelliselokuvassa ja juoni on hetkittäin turhankin ennalta-arvattava ja helppo.

Pisteytys: 6/10

Behind the Curve
Ohjannut Daniel J. Clark
USA 2018,  96 min.
Dokumentti

Litteän maanpiirin kannattajat saavat kaikessa rauhassa puhua itsensä pussiin kummaa ilmiötä tarkastelevassa dokkarissa. Lisäpontta saadaan eri alojen tutkijoiden kiinnostavista kommentaareista. Behind  the Curven aihe saa aivot sulamaan nopeammin kuin jäätiköt, mutta dokumentti on kuitenkin aika kiinnostava kuvaus "totuudenjälkeisestä ajasta" ja siitä, mikä kumma saa ihmiset uskomaan toinen toistaan älyttömämpiin salaliittoihin. Erityisen kiinnostava on pyrkimys ymmärtää tarvetta tieteen vähättelylle ja sokeaa huuhaa-uskomuksiin hurahtamista, tätä puolta oltaisi voitu käsitellä vielä tuhdimminkin.

Pisteytys: 7/10

Twinsters
Ohjannut Samantha Futerman & Ryan Miyamoto
Iso-Britannia, Ranska, Etelä-Korea & USA 2015, 89 min.
Dokumentti

Sympaattinen dokumentti kertoo identtisistä kaksossisarista, jotka löytävät toisensa vasta aikuisina. Etelä-Koreasta vauvaikäisinä adoptoidut siskokset ovat eläneet elämänsä eri puolilla maapalloa, mutta mystinen kaksosten taika yhdistää, vaikka kokemukset esimerkiksi adoptiosta ovat erilaisia. Tätä katsoessa on väkisinkin hymy herkässä.

Pisteytys: 8/10

Yoidore tenshi - Juopunut enkeli
Ohjannut Akira Kurosawa
Japani 1948, 102 min.
Draama
Pääosissa: Takashi Shimura, Toshirō Mifune
Viinaanmenevä lääkäri (Shimura) hoitaa yakuza-gangsterin (Mifune) tuberkuloosia. Tästä elokuvasta alkoi Akira Kurosawan ja Toshirō Mifunen yhteisten elokuvien taival, joista muistetaan niin Rashomon (1950), Seitsemän samuraita (1954) kuin monta muutakin klassikkoa. Toisin kuin tulevissa feodaaliajalle sijoittuvissa elokuvissa, tässä filmissä ollaan vielä tukevasti 1900-luvulla ja sotien runteleman Japanin alakulo on vahvasti läsnä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti