torstai 23. toukokuuta 2019

Z - hän elää! (1969)

Ohjannut Costa-Gavras
Ranska & Algeria 1969, 127 min.
Rikos, Draama, Trilleri
Pääosissa: Yves Montand, François Périer, Jacques Perrin, Pierre Dux

Our system is not an "-ism." This is a democracy.
Z - hän elää! on poliittinen trilleri, joka kommentoi sotilasvallankaappauksen aikaa 1960-luvun Kreikassa. Elokuvan alkutilanteessa ydinaseita vastustavien pasifistien kokous on ahdingossa, sillä tiloja ja lupia kokoontumisen järjestämiselle ei tahdo löytyä. Tapahtumat vyöryvät nopeasti eteenpäin ja lopulta vasemmistolaispoliitikko (Montand) saa surmansa. Poliisien avustama murha lavastetaan "onnettomuudeksi", mutta valheen jäljet ovat lyhyet. Voiko oikeus kuitenkaan voittaa?

Elokuva viittaa tarkoituksella todellisiin hahmoihin ja tilanteisiin, mutta mukana on myös hienoista etäännytystä. Ranskalais-algerialaista tuotantoa oleva filmi kuvattiin Algeriassa ja kielenä on ranska, mutta ajatukset suuntaavat vahvasti Kreikkaan. Kreikkalaissyntyisen Costa-Gavrasin ohjaus pohjautuu maanmiehen Vassilis Vassilikoksen romaaniin Z (1969), ja elokuvan musiikit ovat kreikkalaisen kuuluisuuden Mikis Theodorakiksen käsialaa ─ projekti oli varmasti kaikille perin juurin henkilökohtainen, sillä koko joukko oli 1960-luvulla maanpaossa poliittisten taustojensa tai mielipiteidensä vuoksi.

Z - hän elää! menestyi maailmalla hyvin ja se palkittiin niin Cannesissa kuin Oscar-gaalassakin. Kreikan sotilasjuntta sai negatiivista näkyvyyttä; tämä herättää kiinnostavan ajatuksen siitä, millainen rooli elokuvilla voikaan olla mielipiteiden muokkaajana. Kreikassa filmi tietenkin kiellettiin ja ensi-iltaa saatiin odottaa aina vuoteen 1994 saakka, vaikka sotilasjuntan vuodet olivatkin onneksi ohi jo 1970-luvulla. Elokuvan jännitys ei ole menettänyt tehoaan vuosien varrella, ja sitä paitsi sen aihe on yhä tärkeä puheenvuoro demokratian ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Eipä nimittäin ole täysin mahdoton ajatus, etteikö vastaavaa tapahtumasarjaa voisi vielä tapahtua Euroopassakin äärioikeiston tiivistäessä rivejään. Tätä tekstiä kirjoittaessani eletään europarlamenttivaalien viikkoa ja kohtalon hetket tuntuvat jälleen olevan käsillä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti