maanantai 25. maaliskuuta 2019

2001: A Space Odyssey - 2001: Avaruusseikkailu (1968)

Ohjannut Stanley Kubrick
Iso-Britannia & USA 1968, 149 min.
Scifi, Seikkailu
Pääosissa: Keir Dullea, Douglas Rain, Gary Lockwood

Just what do you think you're doing, Dave?
2001: Avaruusseikkailu perustuu scifikirjailija Arthur C. Clarken novelliin The Sentinel (1951), jonka pohjalta sittemmin on syntynyt kokonainen romaanisarja. Tarina alkaa vuosimiljoonien takaiselta maapallolta, jolla apinaihmisten laumat taistelevat toisiaan vastaan. Mystinen musta monoliitti muuttaa kaiken, ja pian uusi teknologia kiidättää ihmiset avaruusaikaan. Seikkailun pääosaan lipuu Discovery One -avaruusalus, jota luotsaa pienen miehistön ohella HAL 9000-tietokone (Rain). Matkan suunnatessa kohti Jupiteria muuttuu elokuva yhä surrealistisemmaksi ja monitulkintaisemmaksi.

Stanley Kubrickin suurteos sai ristiriitaisen vastaanoton ilmestyessään ja tuntuu hieman jakavan mielipiteitä nykypäivänäkin. Hidastempoinen elokuva keskittyy näyttämään pikemminkin kuin kertomaan ja herättämään kysymyksiä sen sijaan että tarjoaisi helppoja vastauksia. On toki ymmärrettävää, ettei filmi välttämättä vastaa odotuksia ja siten voi tuntua samaan aikaan sekä turhantärkeältä että tyhjänpäiväiseltä. 2001: Avaruusseikkailu on kuitenkin Kubrickin tunnetuimpia teoksia ja ylipäätään mullisti kylmän sodan taisteluihin jumiutuneen scifin lajityypin niin perusteellisesti, että sen vaikutus näkyy genren teoksissa yhä. Mikä elokuvassa siis viehättää?

2001: Avaruusseikkailu on järisyttävän komea matka avaruuden kylmässä äärettömyydessä, joka tarjoaa aikaa ja tilaa mielessä kuhiseville ajatuksille. Muuttuuko ihminen perimmäiseltä olemukseltaan vuosituhansienkaan kuluessa? Jännitteen elokuvan tarjoamalle matkalle luo tietenkin ihmisen kehittämä teknologia, joka yrittää lopulta kaapata vallan isännältään. Näiden ja monien muiden ajatusten ohella elokuva painuu mieleen kauniiden kuviensa ja nokkelan ääniraitansa ansiosta. Richard Straussin kohtalokas Näin puhui Zarathustra tuo aina väistämättä mieleen elokuvan kuuluisimman leikkauksen, ja Johann Straussin Tonava kaunoinen puolestaan soi komeasti komeiden futurististen kuvien tanssiessa mekaanista valssiaan. Ainutlaatuinen teos!

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti