perjantai 4. elokuuta 2017

Animal Farm - Eläinten kapina (1954)

Ohjannut Joy Batchelor & Jon Halas
Iso-Britannia 1954, 72 min.
Animaatio, Draama
Pääosissa: Gordon Heath, Maurice Denham

Four legs good, two legs bad.
George Orwellin klassikkoon Eläinten vallankumous (1945) perustuvassa animaatiossa eläimet nousevat kapinaan juopottelevan maanviljelijän tilalla. Vallankumouksen tehneiden eläinten farmilla possut nousevat johtajiksi ja ryhtyvät vähitellen haalimaan itselleen yhä enemmän etuoikeuksia. Pian toiset eläimet ovat etuoikeutetumpia kuin toiset, kuten kirjan tunnetuin lausahdus kuuluu. Moderni faabeli on kärkästä Neuvostoliitto-kritiikkiä, jonka hahmoista Stalin, Trotski ja tavalliset kurjat työläiset ovat selkeästi tunnistettavissa.

1950-luvulla ja pitkään sen jälkeenkin Disney oli kokopitkien animaatioiden yksinvaltias. Siksi Eläinten kapina on lajissaan harvinainen tapaus, ja onpa se myös Iso-Britannian ensimmäisiä kokopitkiä animaatioita. Ero Disneyn piirrettyihin on selkeä, eikä kyseessä tosiaankaan ole mikään söpö eläintarina. Hetkittäin kuvaus on niin raakaa, että esimerkiksi Bambin (1942) "julmuudet" vaikuttavat suorastaan hempeiltä. Animaatio kuitenkin hieman pehmentää pahimpia verenvuodatuksia ja toki myös etäännyttää aiheesta, joka 1950-luvulla oli vielä varsin ajankohtainen.
 
Orwellin kertomus on loistava merkkiteos, mutta elokuva ei varsinaisesti tuo siihen suurtakaan lisäarvoa (marxist pun not intended). Ilmankos filmi on sittemmin tippunut pois myös 1001-listalta. Elokuva toki sopii katsottavaksi heille, jotka haluavat tutustua Orwellin klassikkoon kernaimmin visuaalisessa muodossa. Huomautettakoon tosin, ettei elokuva pureudu kaikkiin kirjan teemoihin ja loppuratkaisukin on erilainen. Orwellin teos on filmatisoitu myös live-actionina vuonna 1999, joskin ainakin trailerin perusteella tuo versio vaikuttaa lähinnä vaivaannuttavalta.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti