sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

The Treasure of Sierra Madre - Sierra Madren aarre (1948)

Ohjannut John Huston
USA 1948, 126 min.
Seikkailu, Draama, Lännenelokuva
Pääosissa: Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt, Bruce Bennett

Piles of gold getting bigger and bigger and bigger...
On vuosi 1925 ja Fred C. Dobbs (Bogart) vetelehtii Meksikon Tampicossa. Elämä öljykaupungissa ei ole vastannut haavekuvitelmia rikastumisesta, mutta kun Dobbs saa pienen arpajaisvoiton, tarjoutuu hänelle viimein mahdollisuus moninkertaistaa potti. Dobbs ja kaksi hänen tuttavaansa, Howard (Huston) ja Curtin (Holt), sijoittavat koko omaisuutensa kullankaivuuvarusteisiin. Tuota pikaa joukko suuntaa erämaahan, josta kaivattuja rikkauksia löytyy runsain mitoin. Suunnattomien kultasuonien kupeessa käy ilmi, että vähään tyytyvä Dobbs ei enää olekaan niin jalo ja vaatimaton, kuin kuvitteli olevansa. Jännitteet miesten välillä kiristyvät ja venyvät äärimmilleen, kun joukkoon liittyy kutsumaton vieras.

Sierra Madren aarre on inhimillisiä sävyjä tavoittava tarina ahneudesta ja kyltymättömyydestä, tutkielma ihmismielestä ja sen ajoittaisesta järjettömyydestä. Samalla elokuva on myös näyttävä seikkailu Meksikon erämaissa, ja mukana on sopivissa määrin niin huumoria kuin jännitystäkin - tätä kullanetsintäretkeä katsoessa ei kertakaikkiaan ole mahdollista pitkästyä! Elokuva on loistava kokonaisuus, mutta se ei kuitenkaan olisi laisinkaan yhtä mahtava ilman legendaarista Humphrey Bogartia, joka on roolissaan timantinkovassa vireessä.

Rikkauksista ja ryysyistä kertova elokuva tuotettiin hemmetin isoilla rahoilla ja ajalleen epätyypillisesti se kuvattiin suurelta osin paikan päällä Meksikossa. Rahallinen panostus ei mennyt hukkaan: lipputulot kattoivat kulut reilusti ja Oscareitakin siunaantui kolme kappaletta. Filmi palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta, ja saipa ohjaaja-Hustonin Walter-isäkin sivuosapystin. On kyllä aivan käsittämätön ihme, ettei Bogart saanut roolityöstään edes ehdokkuutta!

Pisteytys:
9/10

2 kommenttia:

  1. Huikaiseva reissuleffa. Pitäisi pitkästä aikaa katsoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän reissun pariin palaa kyllä aina mielellään!

      Poista