perjantai 1. heinäkuuta 2016

Red River - Punainen virta (1948)

Ohjannut Howard Hawks & Arthur Rosson
USA 1948, 133 min.
Lännenelokuva, Seikkailu
Pääosissa: John Wayne, Montgomery Clift, Walter Brennan

Pretty unhealthy job.
Lännenklassikko Punainen virta kertoo karjatilallisista, jotka tekevät vaarallisen matkan Teksasista Kansasiin. Matkaseuruetta luotsaa karjatilan omistaja Thomas Dunson (Wayne) ja hänen oikeina käsinään toimivat kasvattipoika Matthew (Clift) ja vanha ystävä Groot (Brennan). Dunsonin kovaotteinen johtamistyyli ei miellytä kaikkia, joten matkan varrella miehistö niskuroi, kantturat oikuttelevat ja lopulta Matthew ottaa ohjat käsiinsä - vastoin Dunsonin tahtoa.

Kasvatti-isän ja -pojan välinen vastakkainasettelu korostaa kiinnostavasti vanhan konkarinäyttelijän John Waynen ja esikoiselokuvaansa tekevän Montgomery Cliftin kohtaamista valkokankaalla. Wayne edustaa perinteistä Hollywoodia, kun taas Clift tuo elokuvaan raikkaan tuulahduksen modernia metodinäyttelemistä. Molempien roolisuoritukset ovat loistavia ja maininnan arvoinen on myös hauska Walter Brennan. Karismaa siis piisaa! Myös eläinnäyttelijöitä on hurjaa seurata ja ainakin Howard Hawks sai karjalauman luotsaamisesta tarpeekseen - on siinä varmasti työtä ollut riittämiin.

Kaikkinensa Punainen virta on oikein hyvä länkkäri, jonka katselee mieluusti useammankin kerran. Vaihtoehtojakin löytyy, sillä elokuvasta on olemassa kaksi erimittaista versiota. Alunperin elokuvalla oli mittaa 133 minuuttia, mutta vastavalmistunutta elokuvaa lyhenneltiin pariin otteeseen. Pidempi versio on se aito ja alkuperäinen, mutta saatavilla on myös 127 minuuttinen lyhennelmä, jota Hawks lopulta itse preferoi. Lyhemmässä tekeleessä kohtauksia on karsittu ja kertojanääneksi on lisätty Walter Brennanin lupsakkaa rupattelua. Diplomaattisesti todettakoon, että molemmissa versioissa on hyvät puolensa enkä varsinaisesti osaa nostaa toista ehdottomasti paremmaksi. Molemmat ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti