torstai 28. heinäkuuta 2016

Force of Evil - Pahan pauloissa (1948)

Ohjannut Abraham Polonsky
USA 1948, 78 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: John Garfield, Thomas Gomez, Marie Windsor

All that Cain did to Abel was murder him.

Joe Morse (Garfield) on lakimies, joka takoo rahaa kyseenalaisin keinoin. Eräs hänen asiakkaistaan pyörittää kaupungissa laittomia numeroarvontoja, mutta menestyäkseen paremmin täytyisi muut pienet pelitoimistot ajaa konkurssiin. Myös Joen veli Leo (Gomez) ylläpitää pientä pelitoimintaa lähes laillisissa puitteissa, ja rahaa ajatteleva umpikiero Joe päättää puuttua tekopyhän veljensä bisneksiin.

Abraham Polonskyn esikoiselokuvassa vahvat moraaliteemat ja eettiset kysymykset nousevat keskeiseen asemaan. Mukana on raamatullisiakin viitteitä, joista selkein lienee Kain & Abel -veljespetturuus. Aikaansa kärkkäästi osuvaa yhteiskuntakritiikkiä ei kuitenkaan otettu vastaan suopeasti ja kommunistinakin tunnettu Polonsky päätyi tuota pikaa Hollywoodin mustalle listalle. Valtameren takana Pahan pauloissa sai välitöntä arvostusta, mutta Yhdysvalloissa elokuva nostettiin merkittävien film noirien listalle vasta 1990-luvulla.

Täytyy kyllä todeta, että Pahan pauloissa ei ole kovin geneerinen film noir. Kyynisyyttä ja pessimismiä elokuvasta ei puutu, mutta eritoten hahmot ovat jokseenkin epätyypillisiä. Päähenkilö Joe on toki todellinen antisankari, mutta ei niinkään kohtalon oikkujen vuoksi vaan tyylipuhtaasti omien kieroilujensa takia. Muutkaan hahmot eivät ole aivan tavanomaisia alamaailman gangstereita tai nuhjuisia etsiviä, vaan likaista bisnestä takovia, täysin korruptoituneita liikemiehiä. Siinä missä Leo yrittää vielä pitää omatuntonsa puhtaana - tai ainakin hetkittäin ymmärtää tekevänsä väärin - Joe on jo täysin paatunut ja läpimätä konna. "What do you mean gangsters? It's business."

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti