tiistai 12. heinäkuuta 2016

Out of the Past - Varjot menneisyydestä (1947)

Ohjannut Jacques Tourneur
USA 1947, 97 min.
Jännitys, Rikos
Pääosissa: Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Virginia Huston

What was left of the day went away like a pack of cigarettes you smoked.
Entinen yksityisetsivä Jeff Markham (Mitchum) on paennut menneisyyttään syrjäkylille, ja työskentelee nyt vaatimattomalla huoltoasemalla. Menneisyys kuitenkin löytää Jeffin, eikä hänen auta kuin kertoa onneton tarinansa pahaa-aavistamattomalle heilalleen (Huston). Lakonisen miehen tarina palaa aikaan, jolloin hän otti vastaan keikan rikollispomo Whit Sterlingiltä (Douglas). Markhamin  tarkoituksena oli etsiä Sterlingin karannut tyttöystävä Kathie Moffat (Greer), jonka jäljille Markham pian pääsikin. Kuumassa Acapulcossa keikka sai kuitenkin odottamattoman käänteen.

Varjot menneisyydestä on Jacques Tourneurin kolmen vuosikymmenen mittaisen ohjaajanuran ehdottomia kohokohtia. Ranskalaissyntyinen Tourneur aloitti Hollywoodissa jo mykkäfilmien kaudella ohjaajaisänsä Maurice Tourneurin myötävaikutuksella, ja ohjasi ensimmäisen kokopitkän elokuvansa Ranskassa vuonna 1933. Tourneur tuli tunnetuksi erityisesti tunnelmallisista kauhuelokuvistaan, joissa varjojen ja äänien kiehtovan estetiikan luoma jännitys vetää edelleen vertoja moderneille erikoisefekteille. Yle Teemalla esitettiin kuluvan vuoden kesäkuussa Varjot menneisyydestä ja muutamia muitakin keskeisiä teoksia Tourneurin uralta. Kirjoitushetkellä elokuvalla on vielä Areenassa katseluaikaa parin viikon verran, eli vielä ehtii hyvin tutustumaan tähän kohtalokkaaseen klassikkoon!

Sen lisäksi, että Varjot menneisyydestä on Tourneurin uran pääteoksia, se on genrensä malliesimerkki ja yksi film noirin must see -kaanonin keskeisistä teoksista. Elokuva on täyteläinen kokonaisuus kohtalokkaita sattumuksia, tiheneviä juonenpunontoja, synkkyyttä, kauneutta ja mehevää jännitystä. Mukana on toki myös niitä Tourneurille tyypillisiä valoja ja varjoja, jotka korostavat jännittäviä hetkiä yöllisessä pimeydessä. Kiehtova kokonaisuus.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti