tiistai 9. heinäkuuta 2013

Captain Blood - Kapteeni Blood (1935)

Ohjannut Michael Curtiz
USA 1935, 119 min.
Seikkailu, Historia
Pääosissa: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Lionel Atwill

It's the world against us and us against the world!
Rafael Sabatinin samannimiseen seikkailukertomukseen perustuva Kapteeni Blood on romanttinen merirosvoelokuva, jonka kantavana teemana on oikeudenmukaisuuden toteutuminen. Elokuvassa rehellinen lääkäri Peter Blood (Flynn) joutuu väärin syytöksin tuomituksi maanpetoksesta ja hänet lähetetään orjaksi brittisiirtokuntaan Karibialle. Blood ja muut orjat onnistuvat lopulta pakenemaan, ryhtyen elättämään itseään merirosvoina. Luvassa on tykkitulta ja savua, miekkataistelu hiekkarannalla palmujen katveessa - sekä tietenkin uljaan sankarin sydämen valloittava neito.

Filmin päähenkilö tohtori tai kapteeni Blood on todellinen sankari, joka kerää katsojan sympatiat puolelleen. Heikompiaan auttava, kunniallisen kirkasotsainen lääkäri ei ole merirosvonakaan paha. Vastoinkäymiset ja epätodennäköinen rakkaustarina tekevät sankarista myös haavoittuvaisen. Errol Flynn saavutti läpimurtonsa näyttelijänä juuri Peter Bloodin roolin myötä; vastaavanlaiset miekkasankarin roolit muodostuivat vuosien saatossa näyttelijän tavaramerkiksi. Päätähden suosion lisäksi koko elokuva oli menestys niin suuren yleisön kuin kriitikoidenkin keskuudessa. Lukuisat Oscar-ehdokkuudet eivät kuitenkaan tuottaneet elokuvalle ainoatakaan akatemiapalkintoa.

Kaikille piraattiromantiikasta innostuville Kapteeni Bloodia täytyy toki suositella katsottavaksi. Meritaistelut sekä studion ulkopuolella kuvatut kohtaukset ovat filmin parasta antia, eivätkä pienet epäjohdonmukaisuudetkaan paljolti haittaa oikealla asenteella toteutettua meininkiä. Fiktiivinen tarina myös nojaa historiallisiin tapahtumiin, mikä antaa mielikuvituksekkaalle seikkailulle kiinnostavaa todellisuuspohjaa. Mikäli tämä kaksituntinen Karibianmerellä ei vielä riitä, samasta romaanista on tehty kaksi muutakin filmatisointia vuosina 1924 ja 1950. Kenties ne tai alkuperäisteos on otettava lähempään tarkasteluun, jahka tämän seikkailun sankariähkystä on toivuttu.

Pisteytys:
7/10

2 kommenttia:

  1. Vuoden 1924 Captain Bloodista on säilynyt vain kolmasosa, eikä sekään taida olla kaksisella laadulla :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä sääli! On se toki tyhjää parempi, mielenkiintoista olisi lyhyttäkin pätkää vertailla tähän versioon.

      Poista