torstai 17. marraskuuta 2022

The Royal Tenenbaums (2001)

Ohjannut Wes Anderson
USA 2001, 110 min
Komedia, Draama
Pääosissa: Gene Hackman, Luke Wilson, Gwyneth Paltrow, Ben Stiller, Owen Wilson

I always wanted to be a Tenenbaum, you know?

The Royal Tenenbaums kertoo eriskummallisesta perheestä, joka on täynnä neroja, mutta kenenkään sosiaaliset taidot eivät ole aivan huippuluokkaa. Perheensä jättänyt (tai siitä ulos potkittu) isäpappa Royal (Hackman) päättää lopultakin korjata menneisyytensä virheet ja lähestyä aikuisia lapsiaan. Royalille ilmenee, että jokainen hänen kolmesta ihmelapsestaan on saavuttanut uransa huipun ja luisuu paraikaa alamäkeä. Perhe on saatava taas kokoon ja toimintakuntoon!

Wes Andersonin visuaalinen ja kerronnallinen tyyli on löytänyt jengansa: The Royal Tenenbaums on lakonisen hauska, visuaalisten yksityiskohtien elokuva. Teos on saanut innoitusta Orson Wellesin tyylikkäästä sukusaagasta Mahtavat Ambersonit (1942), mutta komedian hengessä. Ei tarinasta silti täysin vakavuutta puutu, sillä jokaista perheenjäsentä riivaavat erilaiset pelot ja epävarmuudet. Hirveän syvälliseksi tarina ei missään vaiheessa kasva, mutta liekö sellainen aina tarpeenkaan.

The Royal Tenenbaums oli Andersonin siihenastisista ohjaustöistä selvästi suurin yleisömenestys, ja taitaa edelleen olla yksi ohjaajan parhaita hittejä. Andersonin ja Owen Wilsonin yhteistyössä laatima käsikirjoitus nousi jopa Oscar-ehdokkaaksi. Eri päähenkilöihin vuorotellen keskittyvä kerrontatyyli on väkisinkin hieman pirstaleinen, mutta pysyy silti yhdenmukaisena kokonaisuutena. 1001-listalta teos on saanut kyytiä vuonna 2008, mutta Andersonin huumorintajuun ja kerrontakeinoihin mieltyneille filmi pitää taatusti edelleen paikkaansa ohjaajan merkkiteosten joukossa.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti