lauantai 26. marraskuuta 2022

Mulholland Drive (2001)

Ohjannut David Lynch
Ranska & USA 2001, 147 min.
Mysteeri, Trilleri
Pääosissa: Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux

It's strange calling yourself.
 
Eräällä Hollywood Hillsin kadulla tapahtuu auto-onnettomuus. Läheiseen taloon muuttanut näyttelijänalku Betty (Watts) ottaa siipiensä suojaan kolarin ainoan selviytyjän, Ritaksi (Harring) esittäytyvän naisen. Tosiasiassa Rita on unohtanut nimensä ja kadottanut persoonansa, mutta yhdessä kaksikko ryhtyy selvittämään naisen taustoja. Käsilaukusta löytyvät oudot esineet antavat vihjeitä Ritan menneisyydestä ja painajaisunesta, joka on johtanut hänet Bettyn luo.
 
David Lynchin painajaismainen mysteeri ei avaudu helpolla, eikä liene varmaa, onko sitä tarkoitettukaan ratkaistavaksi. Elokuva jättää kuitenkin niin kiinnostavia vihjeitä, että se innoittaa väkisinkin arvuuttelemaan tapahtumien todellista luonnetta. Lynch lisäsi vettä myllyyn julkaistessaan kymmenen kohdan vinkkilistan, joiden olisi määrä avittaa Mulholland Driven salaisuuksien paljastumisessa. Internetin syövereistä löytyy selityksiä ja spekulaatioita, elleivät omat aivonystyrät riitä. Toisaalta filmin jokaista merkitystä ei tarvitsekaan ymmärtää matkasta nauttiakseen. Skeptikot ovat kyseenalaistaneet, onko mitään arvoitusta olemassakaan!
 
Mulholland Driven unenomainen tyyli viittaa voimakkaasti siihen suuntaan, että tapahtumat, tai ainakin osa niistä, taitavat olla unta. Mutta kenen? Tarina ei ole ainoastaan katsojaa hämäävä arvoitus, vaan siihen kietoutuu Hollywoodin tähtiunelmaa, elokuvakliseitä, ripaus saippuaopperaa sekä kiusalliselta tuntuvaa mieskatseen fantasiaa, jonka armottomuudesta naiset kärsivät. Onko elokuva satiiria, ironiaa tai kommentaari? Tulkintoja riittää siinä missä katsojiakin. Perin juurin outo Mulholland Drive on jakanut mielipiteitä, mutta se on silti usein nostettu esiin yhtenä vuosikymmenensä merkkiteoksista. Siitä huolimatta 1001-listalta elokuva on saanut tehdä tilaa uusille tulokkaille jo vuonna 2007. Minusta elokuva ei ole aivan terävintä Lynchiä, joskin verrattoman monikerroksinen mysteeri pitää loistavasti otteessaan.

Pisteytys 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti