torstai 10. marraskuuta 2022

Nueve reinas ─ Yhdeksän kuningatarta (2000)

Ohjannut Fabián Bielinsky
Argentiina 2000, 114 min.
Rikos, Trilleri
Pääosissa: Ricardo Darín, Gastón Pauls

You look like a nice guy.

Juaniksi (Pauls) esittäytyvä nuori mies on aikeissa huijata rahatukon pahaa-aavistamattomalta kassaneidiltä. Tilannetta päätyy todistamaan Marcos (Darín), vanha kettu ja itseään mestarihuijarina pitävä rikosten ammattilainen. Marcos päättää ottaa lupaavan juniorin partnerikseen rikokseen, jossa huijaustaidoille on käyttöä. Harvinaisten postimerkkien, yhdeksän kuningattaren, puhaltaminen osoittautuu silti kinkkiseksi palaksi. Ja kuka lopulta onkaan tarinan mestarillisin huijari?

Yhdeksän kuningatarta (engl. Nine Queens) leikittelee puolivillaisella machoilulla. Veijarimainen rikostarina on tuttua kauraa, ja sen vuoksi juonesta arvaa helposti vähintäänkin sen, että suurin pullistelija Marcos tuskin vie voittoa kotiin. Muitakin vihjeitä pudotellaan matkan varrella. On silti hauska seurata, miten ketäkin koijataan ja millaisia jujuja eri juonilankoihin kätkeytyy. Yhdeksän kuningatarta on on perusvarma, hieman komediaan vivahtava rikoselokuva ─ mutta ei järin mieleenpainuva. 1001-listaltakin filmi on poistettu jo vuonna 2007.

Fabián Bielinskyn (1959─2006) ohjausura jäi lyhyeksi, mutta sitä on pidetty Argentiinassa varsin merkittävänä. Yhdeksän kuningatarta on Bielinskyn ensimmäinen kokopitkä ohjaustyö, jonka mies myös käsikirjoitti. Elokuva sai näkyvyyttä maailmanlaajuisesti, vaikka ei noussutkaan megahitiksi. Mehukkaan tarinan innoittamana elokuvasta on sittemmin tehty jopa neljä remakea eri puolilla maailmaa, joista meillä tutuin lienee jenkkiversio Criminal (2004).

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti