tiistai 22. helmikuuta 2022

Philadelphia (1993)

Ohjannut Jonathan Demme
USA 1993, 125 min.
Draama
Pääosissa: Tom Hanks, Denzel Washington, Jason Robards

Are you gay?

Aidsiin sairastunut juristi Andrew Beckett (Hanks) saa yllättäen potkut. Syyksi väitetään huolimattomuutta ja epäpätevyyttä, mutta Beckett epäilee sairautensa ja homoutensa olevan irtisanomisen todellinen syy. Beckett nostaa oikeusjutun entistä työnantajaansa vastaan, ja ainoaksi asianajajakseen hän saa homofobisen kollegansa Joe Millerin (Washington).

Uhrilampaat (1991) -trilleristä tunnetun Jonathan Demmen Philadelphia on rakenteeltaan niin tavanomainen oikeussalidraama, ettei lopputulosta paljoa tarvitse jännittää. Alun hyvä tempo ei oikein pysy yllä, mutta puolivälin suvantovaiheiden jälkeen saavutetaan odotettu katharsis. Suuria katsojamääriä kerännyt elokuva nostatti odotetusti kyyneleitä silmäkulmiin ja toi Tom Hanksille uran ensimmäisen Oscarin. Sittemmin Philadelphia on tainnut jäädä elokuvahistoriaan lähinnä aiheensa vuoksi, sillä homoutta ja aidsia ei oltu aikaisemmin käsitelty tämän kokoluokan valtavirtaelokuvissa.
 
Homouden normalisoimisen ja sairausstigman riisumisen osalta elokuvalla on aikalaisansionsa, vaikka nykypäivänä Philadelphia tuntuu väkisinkin aika takapajuiselta. Kuvattu homofobia on ällistyttävän julmaa ja realistista. Siksi tuntuu karulta, miten sille annetaankin näin paljon ruutuaikaa. Andrew Beckett jää vihaisia vitsejä sietäväksi, mahdollisimman sympaattiseksi taustahahmoksi, kun varsinainen fokus on pikemminkin Joe Millerissä. Vaikka Miller ehkä lopulta tuntee myötätuntoa päämiestään kohtaan, anteeksipyyntöjä ei kuulla eikä barrikadeille nousta. Philadelphia tuntuu nykypäivänä lähinnä kertomukselta heteromiehestä, joka urheasti sietää aidsiin sairastunutta homoa.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti