perjantai 18. kesäkuuta 2021

The Dead ─ Muistot (1987)

Ohjannut John Huston
Iso-Britannia & Irlanti 1987, 83 min.
Draama
Pääosissa: Anjelica Huston, Donald McCann, Helena Carroll

Think of all those who ever were...

Vuoden 1904 tammikuu on koittanut ja Dublinin lumisilla kaduilla ihmiset kiitävät loppiaisen viettoon. Kahden vanhapiikasisaruksen kotitaloon kokoontuu joukko ystäviä ja sukulaisia nauttimaan lämminhenkisestä tunnelmasta ja illallisesta. Soitto ja laulu raikuvat, keskustelut polveilevat ja nauru hersyy, mutta välillä perinteet nostavat esiin edesmenneiden rakkaiden muiston.
 
Muistot on taitava yhden illan kuvaus, jonka aikana erilaiset persoonat luonteenpiirteineen, historioineen ja kommervenkkeineen tulevat nopeasti tutuksi. Katsoja tuntee miltei itse olevansa väen vanha tuttu, joka jälleen kerran todistaa jokavuotisen kauniin lauluesityksen ja kömpelön puheen. Entiseen, jo kadonneeseen aikaan sijoittuva kertomus esittää elämän kaikessa keskeneräisyydessään ja hetkellisyydessään. Taitavaa tarinankerrontaa täydentää tyylikäs miljöö.

James Joycen Dublinilaisia-tarinakokoelman päätöskertomukseen Kuolleet (1914) perustuva elokuva jäi John Hustonin viimeiseksi ohjaustyöksi. Postuumisti ensi-iltansa saanut Muistot on kaunis ja kohtalonomainen päätös pitkälle uralle. Perheyhteyskin elokuvassa on vahvasti mukana, sillä Hustonin poika Tony Huston toimi elokuvan käsikirjoittajana ja keskeisessä roolissa nähdään tytär Anjelica Huston. Koskettava ja elegantti joutsenlaulu suurelta ohjaaalta.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti