maanantai 28. kesäkuuta 2021

Sien lui yau wan ─ Aavesoturi (1987)

Ohjannut Siu-Tung Ching
Hongkong 1987, 98 min.
Toiminta, Kauhu, Komedia
Pääosissa: Leslie Cheung, Joey Wang, Wu Ma
 
Old Evil is coming to collect the bride...

Nuori veronkantaja Ning Choi-san (Cheung) päätyy yöpymään kummaan temppeliin, jota riivaavat erilaiset henget ja haamut. Kokemistaan kauhuista huolimatta Ning rakastuu kauniiseen aaveneitoon Nip Siu-siniin (Wang), jonka sielua riivaa pahan puun henki. Arkajalkainen Ning haluaisi pelastaa ihannoimansa naisen, mutta kuolevaisen keinot ovat vähissä. Kaikeksi onneksi hän saakin avukseen urhean soturin Yin Chik-han (Ma).

Aavesoturi (engl. A Chinese Ghost Story) on viihdyttävää kung fu -kauhua, jossa itämaisten taistelulajien mestarit kohtaavat klassisten kiinalaisten kauhukertomuksten myyttiset hahmot. Järin pelottava elokuva ei ole, sillä tarinassa on voimakkaan humoristinen sävy. Hilpeän tunnelmallista jännitystä silti riittää, ja erilaiset lajityypit ovat keskenään ihailtavan taitavassa balanssissa. Tarina on hupsu, mutta elokuvasta välittyy tekemisen riemu ja tarinankerronnan nautinto!
 
Kung fu -kauhut muodostavat Hongkongissa suorastaan oman lajityyppinsä, joka syntyi 1980-luvulla. Pohjalla ovat perinteisemmät kung fu -leffat, joiden elementit ovat saaneet ympärilleen täysin uuden miljöön, genren ja liudan mielikuvituksellisia taisteluvastuksia. Aavesoturi on lajinsa tunnetuin edustaja, joka tunnetaan verrattain hyvin Aasian ulkopuolellakin. Kulttimainetta nauttiva elokuva sai samannimisen uusintaversionsa vuonna 2011, mutta jatko-osa ei tiettävästi ole järin menestynyt. Alkuperäinen Aavesoturi on edelleen mitä parhainta leikkimieltä ja riemua, hieman kömpelöine efekteineen ja sykähdyttävine iskelmäsävelmineen.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti