lauantai 12. kesäkuuta 2021

Down by Law (1986)

Ohjannut Jim Jarmusch
USA & Länsi-Saksa 1986, 107 min.
Rikos, Komedia, Draama
Pääosissa: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni

Not enough room to swing a cat.

Kolme harhailevaa miestä päätyy samaan selliin, jonne kukaan heistä ei oikeastaan kuuluisi. Zack (Waits) ja Jack (Lurie) ovat syyttömiä, joskin italialainen turisti Roberto (Benigni) on vahingossa tappanut miehen itsepuolustuksena. Jäyhät jenkit ja puhelias italiaano eivät kauaa aio vankilassa mädäntyä, vaan kolmikko päättää paeta Louisianan armottomille soille.

Jim Jarmuschin (1953─) varhaistuotantoa edustava Down by Law yhdistelee sulavasti film noirien estetiikkaa myöhempienkin aikojen rikoselokuvien rappioromantiikkaan. Rakenteeltaan selkeälinjainen tarina jakautuu kolmeen jaksoon: hahmojen esittelyyn ja käännekohtaan, heidän tutustumiseensa vankilassa ja  lopulta muutoksen tuovaan pakoon. Klassisista elementeistä huolimatta Down by Law on hyvin omaperäinen elokuva, jolle verrokkeja tulee mieleen oikeastaan vain Jarmuschin omasta tuotannosta.
 
Down By Lawin ainutlaatuisuus piilee elokuvan tunnelmassa, joka on samaan aikaan sekä lämminhenkistä että kolkon melankolista. Huumorikin on hieman epäsuoraa, eikä varsinaista vitsinikkarointia, vaikka pari kertaa hahmojen muodostama outo joukko edesottamuksineen nostaakin hymyn huulille. Pikemminkin elokuvan komedia on lempeyttä ja keveyttä, joka pehmentää syvien varjojen maailmaa ja hahmojen kovia kohtaloita. Erikoinen kuvaus erikoisesta ystävyydestä.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti